"No era un activista ni un polític, però sabia on tenia la pàtria i els sentiments". El reputat historiador de l'òpera Roger Alier va parlar ahir de la seva experiència personal amb Josep Mestres Cabanes (Manresa, 1898-Barcelona, 1990), un dels grans escenògrafs catalans del segle XX, i va recordar una anècdota, "un secret", que va desvelar, amb posat divertit, al nombrós públic que va assistir a l'acte inaugural de l'exposició que la Fundació Caixa Manresa, El Galliner i el teatre Kursaal tributen a l'artista manresà. Va explicar Alier que "l'any 1953, quan va fer els decorats de l'òpera Canigó, el català no era ben vist a la societat espanyola. Mestres Cabanes, però, va col·locar una bandera catalana al capdamunt de l'escenografia, en el llenc de tela que cobreix l'escenari". Asseguda a la platea de la sala d'actes de la fundació, la filla de Mestres Cabanes, Isabel, assistia complaguda a les opinions de l'especialista i amic de la família, satisfeta que Manresa torni a recordar la figura del seu pare.

El catalanisme de Mestres Cabanes que va rememorar Alier va ser una de les anècdotes d'una vetllada que va permetre als primers visitants de l'exposició gaudir amb la contemplació d'esbossos, teatrets, quadres, croquis i estris personals de qui "forma part de la història del Liceu". Roger Alier va recordar la "bonhomia, sensibilitat artística i talla humana" de l'escenògraf manresà, i va apropar els assistents al seu univers particular, explicitat en la mostra amb un discurs expositiu que transporta l'espectador pel procés de creació des del taller a l'escenografia. Entre els objectes exposats, una part dels decorats salvats de l'incendi del Liceu de fa quinze anys i rescatats dels prestatges plens de pols del magatzem del gran teatre barceloní fa uns mesos per a la seva ubicació al Museu de les Arts Escèniques de l'Institut del Teatre, a Barcelona.

"Vaig començar la meva tasca com a historiador del Liceu l'any 1960, i les obres de Mestres Cabanes per a l'Aida, Parsifal, Els mestres cantaires... són les meves òperes, les que he vist tants cops. Ell va treballar al sisè pis, tenia una gran sala, i els decorats baixaven a l'escenari per una escletxa. Així s'evitaven transports innecessaris i que s'haguessin de plegar les teles". Roger Alier i Isabel Mestres protagonitzaran en un dimecres del proper mes de gener encara per determinar, una entrevista pública que promet moltes emocions als qui van conèixer Josep Mestres Cabanes. L'exposició, que segueix el mateix patró que la dedicada fa un any a Carles Baguer, té la col·laboració, entre d'altres del Museu Comarcal de Manresa i la Fundació Mestres Cabanes, els dos principals espais de la ciutat on es pot gaudir de l'obra d'un dels artistes més rellevants que ha tingut mai la ciutat.