L'il·lustrador Joaquim Muntañola ha mort aquest dilluns a Barcelona als 97 anys. Dibuixant d'humor i comèdia, va ser també escriptor i publicista. Va publicar els primers dibuixos en revistes com 'En Patufet', 'TBO', 'El Be Negre' i 'Papitu', utilitzant el pseudònim de Kim. Entre els diaris on va publicar les seves il·lustracions hi ha 'La Vanguardia', 'El Correo Catalán', 'El Mundo Deportivo' i molts altres. Fa quatre anys, va publicar el llibre 'La memòria fa pessigolles', un recull d'anècdotes escrites i dibuixades de la seva vida. Distingit amb la Creu de Sant Jordi l'any 2000, també va rebre el Premi d'Humor Gat Perich a la seva trajectòria el 2007.

Joaquim Muntañola va ser un dels ninotaires pioners a Catalunya i no va deixar de dibuixar fins fa dos anys, quan en tenia 95. Des dels seus inicis a les revistes 'En Patufet', 'El Be Negre', 'TBO' o 'Papitu' no va parar de crear personatges, que també va publicar a diaris com 'La Vanguardia', on va tenir una vinyeta diària firmada com a Kim durant més de vint anys. 'El Correo Catalán', 'El Mundo Deportivo', 'Barcelona Deportiva', 'Don Balón', 'La PZ', o 'Tururut!' són altres de les capçaleres en què va publicar.

Un dels seus personatges més emblemàtics era 'Josechu el Vasco', que apareixia a la revista 'TBO'. També va dirigir la publicació infantil 'Atalaya' i va posar en marxa la revista d'humor 'Locus', a més d'escriure contes, novel·les i obres de teatre. En aquest últim camp, va escriure títols com 'En Baldiri de la costa', 'Ronyons de recanvi' o 'Ja tenim sis-cents'. Les seves il·lustracions van donar vida a revistes i contes, i també a publicitat.

La seva trajectòria com a humorista gràfic va ser plasmada en una exposició retrospectiva el 2006, "Muntañola, l'art de riure, l'art de viure", amb els comissaris Jaume Capdevila (Kap) i Néstor Macià. Fa quatre anys va publicar un llibre retrospectiu, 'La memòria fa pessigolles', en què feia repàs de la seva vida amb il·lustracions actualitzades, ja que va dibuixar fins fa dos anys.