"La història de Gironella l'ha fet ell". Amb aquestes paraules valorava ahir Rosa Serra, directora de la revista de l'Àmbit de Recerques del Berguedà, L'Erol, l'obra de Josep Busquets Castella, de 71 anys d'edat, que va morir diumenge i que va ser enterrat ahir al matí. L'església es va omplir en l'ofici funeral del que havia estat responsable de l'arxiu històric municipal les dues darreres dècades. Josep Busquets, que feia aquesta tasca de manera altruista, també es va distingir per la seva feina incansable d'estudi de diferents aspectes de la història local, que va divulgar a través de les revistes El Vilatà, d'àmbit local, i L'Erol, d'abast comarcal; i de diferents llibres.

Josep Busquets era arxiver del municipi, "una feina desconeguda pel gran públic", assegurava ahir el regidor Manel Pla. L'edil explicava que parlava de Busquets "com a veí", ja que el coneixia de feia anys. "Tota la vida ha estat a tot arreu, col·laborant en temes relacionats amb la cultura i la història" del poble. "Li encantava la seva feina i la feia amb passió", deia Ramon Soler, cronista local. Soler recordava la cura amb la qual cercava i conservava material per a l'arxiu com programes de festes o la col·lecció d'ampolles de l'anís de la fàbrica gironellenca Garriga.

Josep Busquets, que va desenvolupar la seva carrera professional treballant en una oficina de Caixa de Manresa, va dedicar el seu temps lliure a tenir cura de l'arxiu històric municipal i a divulgar la història local. "No havia tingut mai un no per a ningú", va assenyalar Ramon Soler.

"La seva feina era molt professional", va explicar Rosa Serra. La historiadora berguedana va comentar que Josep Busquets "sempre deia que ell no era historiador, i ho feia més bé que ningú". A Busquets "li agradava molt llegir i transcriure pergamins", fent gala de la seva paciència i constància. Era membre del consell de redacció de L'Erol i, com explicava mossèn Ramon Viladés, una altra ànima de la publicació, "sempre et donava el cop de mà per arrodonir el següent número".

Ara el consistori haurà de "repensar" com es gestiona l'arxiu històric, apunta l'alcalde, David Font, que ha lloat la tasca de Busquets i la seva disponibilitat a col·laborar.