La Catalunya Central ja disposa d'una Taula de les Arts Visuals que neix amb la voluntat de ser "una veu sòlida d'un sector que en aquestes comarques passa per un moment de feblesa", tal com apunta Roser Oduber, la primera presidenta del nou ens. Representants dels col·lectius funda- cionals reunits en assemblea van aprovar aquesta setmana els estatuts de l'organisme, que només està pendent del tràmit jurídic de la inscripció en el registre d'associacions. "Feia un any que en parlàvem, però finalment ho hem aconseguit", exclama l'artista.

Roser Oduber ha estat elegida presidenta per un termini inicial de tres anys. Reconeguda per la seva condició de creadora en el terreny pictòric, des del 2008 dirigeix el Centre d'Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç, en una finca forestal al terme de Calders. La vicepresidència de la Taula queda en mans d'Eduard de Pobes, actual màxim responsable del Cercle Artístic de Manresa, i Gabriel Lemkov, de l'àrea d'art del Grau d'Educació Infantil de la Fundació Universitària del Bages, figura com a secretari. La resta d'entitats signants dels estatuts queden com a vocals: Foto Art Manresa, Cal Gras (Sallent), Associació Acné (Cardona) i Cercle Artístic de Moià.

La Taula d'Arts Visuals és una entitat autònoma, de moment sense local ni pàgina web, que recull la inquietud de diversos agents de la vida cultural de les comarques centrals per donar visibilitat als projectes d'un sector molt castigat per la crisi econòmica. "Sense aquest mal moment, hauria estat molt difícil poder-nos unir", reconeix Oduber. En els darrers anys, el tancament de galeries d'art ha estat un degoteig implacable que ha castigat el gremi fins a deixar-lo en una posició precària. Per això, "ara hi ha interès per totes les parts per tirar endavant la Taula, i ho hem d'aprofitar".

La presidenta del nou col·lectiu remet a iniciatives com Manresa, Territori Contemporani (2009-10) i el cicle Visuals, encara vigent, per entendre el neguit del sector per unir esforços amb l'objectiu de proporcionar visibilitat a les seves actuacions. "En època del tripartit a Manresa, el regidor Ignasi Perramon ja va sol·licitar que hi hagués una veu, un interlocutor de les Arts Visuals, al qual adreçar-se", explica Oduber. La constitució de la Taula també té el mèrit "de superar les capelletes" que es formen invariablement en tota manifestació humana.

Obert a totes les entitats

"Era necessari enllestir els estatuts per presentar-nos a les convocatòries de subvencions, que surten a principi d'any", apunta Oduber. Les presses han impedit que no tothom qui és cridat a ser-hi s'hagi pogut sumar al projecte des del primer instant, però "la Taula és un espai on hi cap tothom", però especifica que "parlem de col·lec-tius o persones amb una actitud de servei. No som una suma d'artistes individuals".

L'Ajuntament de Manresa, el festival Itineràncies de Prats de Lluçanès i el Konvent de Cal Rosal apareixen com algunes de les primeres incorporacions a concretar en les properes setmanes. "Volem fer un mapatge de la realitat dels diferents agents culturals que hi ha al territori, fer-los sortir de l'armari i treballar en xarxa", diu Oduber, el centre d'art de la qual forma part de dues entitats que ja treballen segons aquests paràmetres, la XarxaProd (Xarxa d'Espais de Producció d'Arts Visuals de Catalunya) i la Red Transibérica de Espacios Culturales Independientes. "Junts hem de fer un vestit per al qual cadascú hi aporta fils, colors, textures i formes diferents", va metaforitzar Oduber al·ludint al ric passat tèxtil del territori.

"Funcionem de forma assembleària, no piramidal", assegura l'artista, per a qui el consens és un valor. "Sabem que no hi ha recursos econòmics, però no podem oblidar els humans, que també són importants", afegeix. Oduber emplaça a una roda de premsa que tindrà lloc a final de mes o inici del vinent per donar a conèixer les primeres activitats que durà a terme la Taula de les Arts Visuals, però avança que un dels projectes tindrà un caràcter internacional. Així mateix, ja es pot apuntar que el col·lectiu ja treballa en la programació del cicle Visuals, que és previst per a la primavera.

Diners i ambició

Roser Oduber no es talla ni un pèl quan assegura que Manresa "és un municipi de tercera divisió" en el camp de la promoció de les arts visuals, motiu pel qual cal treballar perquè "pugi de categoria". Des de la Taula es vol aprofundir en el debat de qüestions estructurals com la manca de galeries d'art, un dels desencadenants de la formació de l'entitat. "Necessitem trobar espais públics i privats per dur-hi a terme les activitats que apropin el públic a l'art contemporani", avisa Oduber, conscient que "la fractura causada per la crisi ha anat en contra de la comprensió que té la ciutadania de l'art que es fa ac- tualment".

La Taula de les Arts Visuals neix sense local -"espero que en tinguem"- ni més recursos econòmics que aquells que puguin proporcionar les subvencions. "El nostre repte", explica Roser Oduber, "és engegar projectes amb entitats privades perquè ja sabem que la situació és dolenta. La Taula no té ànim de lucre ni tampoc reclama diners a les entitats que la formen. Per això, ens cal ser imaginatius". L'artista confia que, amb el pas de les setmanes, el projecte vagi engrescant les regidories de Cultura dels ajuntaments de la Catalunya Central. "No hem de crear bolets sinó fer emergir els projectes que ja existeixen al territori i donar-los visibilitat", apunta, i reitera que "treballar en xarxa et dóna la possibilitat d'optimitzar els recursos disponibles".