El monjo de Montserrat Francesc Xavier Altés i Aguiló, que patia un càncer, ha mort als 66 anys d'edat, amb 44 anys de professió monàstica i 26 de sacerdoci. La missa exequial tindrà lloc a l'abadia de Montserrat avui, a 2/4 d'11 del matí, i serà retransmesa en directe per Montserrat Ràdio i TV (100,6 FM/www.montserratcomunicacio.cat).

La trajectòria d'Altés destaca per la seva tasca incansable d'investigació sobre la història de Montserrat. Va publicar els seus estudis en articles de revistes, obres col·lectives i llibres. Destaquen, per exemple, els llibres La imatge de la Mare de Déu de Montserrat (Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2003) o Jacint Verdaguer i Montserrat (Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2002).

El darrer llibre que va publicar Altés va ser Antoni Gaudí i Montserrat. El primer misteri de Glòria del Rosari Monumental (Pamsa, 2013), conjuntament amb l'arquitecte Anton Baraut Guila i el també monjo Josep Galobart i Soler. El llibre, editat amb motiu del final de les obres de restauració de l'obra de Gaudí, és una aportació a la història religiosa i artística del Montserrat dels segles XIX-XX i al paper que hi va tenir l'arquitecte modernista.