La pel·lícula "El niño", dirigida per Daniel Monzón, amb 15 nominacions, és la que opta a més estatuetes en la gala dels premis Gaudí, que concedeix l'Acadèmia del Cinema Català i que se celebrarà demà a Barcelona.

Entre aquestes quinze nominacions destaquen la de millor pel·lícula en llengua no catalana, millor director, millor guió, millor protagonista masculí, millor direcció artística, millor actriu secundària, millor actor secundari, millor muntatge, millor música original, millor fotografia, millor so i millors efectes especials/digitals.

Després d'"El niño", les pel·lícules amb més nominacions són "Stella Cadente", amb tretze; "REC4: Apocalipsis", amb nou; "Rastres de sàndal" i "10.000 km", amb vuit cadascuna; "Hermosa juventud", amb cinc; "Born", amb quatre; "L'altra frontera", amb tres, i "Mortadelo y Filemón contra Jimmy el Cachondo" i "Els anys salvatges", amb dues nominacions cadascuna.

Els quatre films que opten al guardó a la millor pel·lícula són: "Born", dirigida per Claudio Zulian i produïda per Acteon; "L'altra frontera", dirigida per André Cruz Shiraiwa i produïda per Cinedegarage i Televisió de Catalunya; "Rastres de sàndal", dirigida per Maria Ripoll i produïda per Pontas Films, i "Stella Cadente", dirigida per Lluís Miñarro i produïda per Eddie Saeta.

Com a millors directors els nominats són Carlos Marques-Marcet per "10.000 KM", Daniel Monzón per "El niño", Jaime Rosales per "Hermosa juventud" i Lluís Miñarro per "Stella Cadente".

Les nominades a millor pel·lícula no catalana són "10.000 Km", "El Niño", "Hermosa juventud", dirigida per Jaime Rosales, i REC4: Apocalipsis, dirigida per Jaume Balagueró.

Com a protagonistes femenines destaquen Aina Clotet per "Rastres de sàndal"; Bárbara Lennie per "Stella Cadente", Ingrid García-Jonsson per "Hermosa juventud" i Natalia Tena per "10.000 Km".

En l'apartat de protagonista masculí, els nominats són Àlex Brendemühl per "Stella Cadente", David Verdaguer per "10.000 KM", Jesús Castro per "El Niño" i Luis Tosar, també per "El Niño".

Opten al Gaudí al millor guió Carles Marques-Marcet i Clara Roquet per "10.000 KM"; Daniel Monzón i Jorge Guerricaechevarría per "El niño"; Jaime Rosales i Enric Rufas per "Hermoda juventud" i Lluís Miñarro i Sergi Belbel per "Stella Cadente".

En la categoria de millor pel·lícula europea, estan nominades dues candidates espanyoles: "La isla mínima" i "Magical Girl".

"Bugarach", "Els anys salvatges", "Gabor" i "I will be murdered (Demà moriré) competiran al Gaudí al millor documental, mentre que al millor curtmetratge optaran "Alex", "Café para llevar", "El corredor" i "Line-up".

En l'apartat de millor pel·lícula d'animació, són candidates "Els cap de drap a la selva de l'arc de Sant Martí" i "Mortadelo y Filemón contra Jimmy el cachondo".

L'estatueta a la millor pel·lícula per a televisió recaurà en "Descalç sobre la terra vermella", "L'últim ball de Carmen Amaya", "Prim: el asasinato de la calle del turco" o "Vicenç Ferrer".

En l'edició d'aquest any, un total de 27 produccions de les 78 inscrites han estat nominades en alguna de les 22 categories dels premis, que es donaran a conèixer demà en una gala al Sant Jordi Jordi presentada per Àngel Llàcer i en què el veterà director Ventura Pons rebrà el guardó honorífic per la seva trajectòria.