José Feliciano, el músic que fa 44 anys es preguntava "¿qué será?" en el Festival de San Remo, ara ja sap que el so 'crossover', del qual va ser pioner, ha canviat molt en les últimes dècades i ha desembocat en una música que, sovint "no es pot escoltar" i resulta "vulgar".

"La música d'avui dia serveix per ballar, però no per escoltar", ha dit el porto-riqueny, en l'entrevista que ha concedit a Efe amb motiu del concert que oferirà a l'Auditori de Barcelona el pròxim 18 de març.

El músic invident, que es va fer famós als anys setanta amb les seves melodies engaxoses i la seva veu emotiva, ha recordat que va ser ell, "al costat de Julio Iglesias", que "va obrir el camí" a la combinació entre música anglosaxona i sons llatins.

Per aquest camí obert han transitat després molts músics que han conquistat el mercat anglosaxó, en el que ha acabat sent "una explosió" llatina.

Però el que en principi era "dolçor i melodia" ha transmutat amb els anys en "un tipus de música a la qual ja no es pot dir música".

Segons la seva opinió, les lletres dels nostres dies "van molt al gra" i demanen coses a les dones que ell no s'atreviria mai a esmentar de manera tan explícita.

"Potser sóc antic -ha reconegut el cantautor i guitarrista-, però les lletres em semblen vulgars i la música ha perdut la melodia".

Per fortuna, no tots els joves són iguals i José Feliciano admira alguns músics de la nova fornada, com David Bisbal, amb qui li agradaria interpretar un duo, segons ha revelat.

En tot cas, aquest músic que fa mig segle que està en actiu i ha gravat més de 60 discos al mercat anglosaxó i el de parla hispana, està disposat a mantenir-se fidel a si mateix fins al final i en el concert que oferirà a Barcelona dins del Festival Mil·lenni interpretarà "¿Qué será?" i "Paso la vida pensando", entre d'altres clàssics.

"Serà un concert de cançons d'ahir i d'avui", ha avançat Feliciano, que repassarà els seus "vells discos", alternats amb temes més recents, com "No me olvides".

Les balades més romàntiques ocuparan bona part del recital, en el qual cantarà "bàsicament en espanyol", perquè el porto-riqueny sempre ha mantingut dues carreres discogràfiques paral·leles: una en anglès i una altra en espanyol.

També hi haurà "molta guitarra elèctrica", segons l'intèrpret, que està considerat un virtuós d'aquest instrument i té molts seguidors que van als seus concerts per gaudir dels seus solos.

Feliciano sempre s'ha mostrat obert "a molts gèneres musicals", per això també tocarà en directe temes de blues i versions d'alguns dels seus músics més admirats, com Jimi Hendrix.

Als seus gairebé 70 anys, el porto-riqueny s'ha mostrat sorprès de la velocitat amb la qual els músics "apareixen i desapareixen" de les llistes d'èxit els últims anys.

Una fugacitat que sembla no afectar la seva longeva carrera, ja que segueix plenament actiu i disposat a sorprendre el seu públic, com demostra el disc que prepara amb algunes de les àries que va compondre Mozart per a sopranos castrati.

"Em sento un privilegiat de poder viure de la música. És un miracle que Déu vulgui que jo sigui aquí", ha dit per acabar.