Tradicionalment, el solfeig -un dels vessants més teòrics de la música- s'ha ensenyat precisament així, com una teoria allunyada del seu ús més pràctic. Revertir aquesta tendència és un dels objectius de la nova escola de música de la ciutat de Manresa, Voice Up-English Music School, impulsada per la cantant manresana Laia Boixadós. El projecte, que es va inaugurar dissabte passat a les instal·lacions de l'escola de ball Swing -on ara també hi ha el local del nou centre-, arrenca amb la combinació de tres elements innovadors: música moderna, mètode propi i docència en anglès.

"No hi ha cap centre a Catalunya que tingui aquestes tres característiques", assegura la impulsora, que va fer recerca en aquest àmbit després de rebre un microcrèdit del Consell Comarcal del Bages per a nous emprenedors. "Els mètodes que hi ha fins ara són molt vàlids, però penso que falta implantar la música moderna als alumnes des de ben petits". De fet, el centre oferirà únicament el gènere modern: "després de treballar en diverses escoles he vist que aquest projecte no es podia fer enlloc més que no fos en el meu propi centre", comenta Boixadós, que fins ara era professora de cant a l'Esclat.

Un projecte que ve de lluny

La idea de crear una escola de música en anglès, diu, ja feia anys que li rondava pel cap. Concretament, des que va tornar de Boston, on va estudiar durant tres anys al Berklee College of Music. "Quan tornes de viure a fora tens una visió molt diferent que si has estat aquí sempre. Als Estats Units vaig compartir classes amb 4.000 alumnes de tot el món, que tenien maneres molt diferents de viure la música, i vaig rebre inputs de molta gent". El fet que en aquest nou centre la docència sigui en anglès "és una manera de poder seguir practicant l'idioma" i, alhora, un valor afegit per als alumnes. Engegar-lo, però, no ha estat fàcil, i ha requerit l'ajuda de molta gent: "en Marc Pich m'ha fet el logotip, en Jordi Font del Sibelius s'ha ocupat de la part instrumental, i molts amics i familiars m'han donat un cop de mà. Quant a l'espai, amb en Jesús Rubio, de l'escola Swing, ens vam entendre de seguida; la sala era el seu antic magatzem i l'hem reformat del tot", comenta Boixadós.

De moment, ella serà l'única docent i impartirà classes de guitarra folk, piano, cant i iniciació a la música per a nens. "L'important és potenciar la part més divertida del solfeig i vincular-la amb l'educació a l'oïda. Motivar els alumnes a viure la teoria de la música i que sigui un aprenentatge integrat amb l'instrument i no pas una classe teòrica per adormir-se".Amb el temps, està previst que el centre acabi oferint sis modalitats diferents de sessions, amb alumnes de totes les edats i nivells: des d'infants a partir de 3 anys fins a adults -amb o sense coneixements previs-, passant pels professionals de la música que vulguin especialitzar-se. En aquest sentit, hi ha la possibilitat d'apuntar-se a l'escola per preparar exàmens de grau mitjà o grau superior i fins i tot proves del Trinity College de Londres, amb examinadors anglesos.