Dirk Reinhardt (Bergneustadt, Rin del Nord-Westfàlia, Alemanya, 1963) ha entrat amb força al panorama literari juvenil. Aquest autor alemany, de formació historiador, fa relativament poc que ha apostat plenament per escriure i, encertadament, ha començat per la literatura juvenil, darrerament un xic mancada de crítica social. I és que a Train Kids Reinhardt ens mostra la duresa que ha de suportar l'emigrant adolescent sud-americà per arribar a la Terra Promesa, en aquest cas els Estats Units. Durant un trajecte de milers de quilòmetres i de diversos mesos, el jove que s'atreveix a deixar casa seva i a emprendre aquest camí pot ser robat, violat, atonyinat, segrestat i, fins i tot, assassinat. Durant aquests mesos de patiment, de por i de desconfiança travessarà rius i ciutats, s'enfilarà a trens i haurà de deixar la seva vida en mans d'altres a fi d'aconseguir arribar a una terra on, tot i això, continuarà vivint en el màxim anonimat a fi que no el deportin.

L'autor, de la mà de cinc joves -en Miquel, en Fernando, l'Emilio, la Jaz i l'Àngel-, ens ofereix un retrat contemporani en el qual retrata les penúries d'aquests adolescents, que es veuen obligats a convertir-se en adults en pocs mesos.

Reinhardt, com a bon periodista que va ser, com a bon investigador a la recerca del retrat més proper a la realitat, com deia Robert Capa, es va passar mesos entrevistant joves adolescents que, tot i ser conscients dels perills que corrien, s'enfrontaven a la travessa de Mèxic.

Un viatge iniciàtic a imatge del de Huckleberry Finn, però que en aquest cas ens toca de més a prop. De ben segur que els lectors sabran posar cara a cadascun d'ells sigui en aquesta frontera mexicana, a l'estret de Gibraltar o a Turquia. Un llibre necessari que sortosament ha arribat a temps a les nostres mans.