25 de març de 2017
25.03.2017
40 Años
40 Años

Per què és necessari el canvi d'hora?

El canvi horari es remunta a la dècada dels 70, quan es va produir la primera crisi del petroli

25.03.2017 | 10:52
Per què és necessari el canvi d'hora?

La propera matinada a les 02:00 seran a les 03:00 (a les 02:00 a Canàries). Això vol dir que cal avançar els rellotges per donar la benvinguda a l'horari d'estiu. Aquesta pràctica, que té els seus primers antecedents en l'Imperi Romà, es realitza l'últim diumenge del mes de març.

El canvi horari, tal com el coneixem en l'actualitat, es remunta a la dècada dels 70, quan es va produir la primera crisi del petroli. El 1973, l'Organització de Països Àrabs Exportadors de Petroli (OPEP) va decidir tallar el subministrament als països que havien donat suport a Israel durant la guerra de Yom Kipur, el que incloïa a EUA i els seus aliats. Arran d'això, alguns països van decidir avançar els seus rellotges per aprofitar millor la llum solar.

Per què és necessari aquest canvi?

Aquesta mesura té impactes positius sobre l'estalvi i beneficia a sectors com el transport i les comunicacions, a la seguretat viària, les condicions de treball, la salut, el turisme i l'oci, sosté un estudi de la Comissió Europea.

A Espanya, el potencial d'estalvi en il·luminació pel canvi d'hora pot arribar a representar un 5% del consum elèctric en il·luminació, equivalent a uns 300 milions d'euros, segons l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE).

D'aquesta quantitat, indica l'IDAE, 90 milions correspondrien al potencial de les llars, el que suposa un estalvi de 6 euros per habitatge, mentre que els altres 210 milions restants s'estalviarien als edificis del terciari i en la indústria.

Però aquest potencial d'estalvi no s'assoleix només canviant l'hora. Cal dur a terme un comportament responsable a la llar, per exemple, prescindint de la il·luminació artificial quan no és necessària.

A més, independentment del canvi d'hora, seguir determinades pautes o hàbits pot permetre estalviar fins a 100 euros a l'any, a més d'evitar emissions contaminants a l'atmosfera.

Aquestes pautes són:
Aprofitar la llum natural.
Apagar el llum quan se surti d'una habitació.
Utilitzar bombetes o fluorescents de baix consum o led, que estalvien fins a un 80%.
Utilitzar colors clars per decorar casa. L'ambient és més lluminós.
Utilitzar reguladors electrònics de flux per a les al·lògenes.
Instal·lar detectors de presència a les zones de pas.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Més informació

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema