Un certamen carregat d'homenatges. La 14a edició del Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya (Clam) posarà en relleu la tasca de tres personalitats destacades del cinema català i espanyol com l'actriu manresana Assumpció Balaguer, el desaparegut director, també manresà, Joan Soler, i el director i productor barceloní Lluís Miñarro.

Relacionades

Balaguer té un bagatge de llarga durada com a actriu de cinema, teatre i televisió; el director i un dels grans productors del cinema estatal, Lluís Miñarro, ha produït treballs a directors com José Luis Guerin, Albert Serra, Isabel Coixet i Marc Recha; i al manresà Joan Soler, guanyador del Goya el 2004 pel film Els nens del Nepal, fundador del Fecinema i de la productora Cinefilms, se li retrà un homenatge pòstum. La carrera de Soler va estar dedicada, sobretot, al documental social. De tots tres es projectaran treballs com El hermano bastardo de Dios (Balaguer), el documental Abandonatii (Soler) i Familystrip (Miñarro). El 6 de maig a les 7 de la tarda a l'Espai La Plana es durà a terme la taula rodona «L'obra d'en Joan Soler i el documental de valor social». Els ponents seran Joan González, Carles Muñoz Gómez-Quintero, Enric Roca, Jesús Fernández, i Joan Barbé.

El Clam va presentar ahir la programació que vestirà el festival que se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig per primer cop a Navarcles, Manresa i Navàs. Gràcies a la unió de forces entre els diferents municipis, l'esdeveniment agafa encara més impuls. El pressupost, que ha augmentat i ara és d'aproximadament 40.000 euros, permetrà ampliar l'oferta a 40 pel·lícules -30 llargmetratges i 10 curtmetratges-, i presentarà films destacats com Un lugar de Iván Fernández de Córdoba, El invierno d'Emiliano Torres, i Caina de Stefano Amatucci. Les pel·lícules que es podran veure provenen de 21 països diferents, i una gran part d'elles seran estrenes absolutes a Catalunya.

«Són temps de compartir, no de competir. Navarcles continua sent el motor del festival, però amb aquesta unió de forces plurimunicipals es fa un salt de qualitat i el Bages serà una referència cinèfila a Catalunya, si no ho és ja», va remarcar l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, en la presentació.

Un festival arrelat al país

El certamen d'enguany aposta pel cinema en llengua catalana i produït a Catalunya. Sota el paraigua CATFilms, en la secció d'obres a concurs, es projectaran La familia (dementia) de Giovanna Ribes, Jarabe contra el cáncer d'Albert Solé, L'estratègia del silenci de Vicent Peris i Cuando las gotas se hacen lluvia de José Gayá. Altres films es projectaran amb la col·laboració de CineClub Manresa.

Per a l'alcalde de Navarcles, Llorenç Ferrer, el Clam «guanya en cos, potència i fortalesa», però la idea essencial que volen impulsar és aconseguir que el festival «segueixi arrelat a casa nostra, que és el que hem de preservar».