Sota el títol de Festival Artístic del Barri Antic (FABA), el centre històric de Manresa tindrà aquest mes de maig un nou certamen que programarà més de 50 propostes artístiques durant tot el mes de maig. L'objectiu, segons ha explicat un dels impulsors, Jordi Serra, és "donar visibilitat a tot el que passa al centre històric i no fer contraprogramacions". D'aquesta manera, més de 20 programadors del nucli antic han coordinat els seus actes per crear una mena d'agenda d'activitats que tindrà un gran acte de clausura, el 27 de maig, amb un "concert vermut" a l'espai exterior de l'Anònima, un dels màxims exponents del modernisme a la capital del Bages. Es tracta d'un espai, de propietat municipal, que normalment es troba tancat al públic i que, des del tancament de la fàbrica, només s'ha obert en ocasions especials. El festival neix amb voluntat de continuïtat.

Comerciants, restauradors i veïns del centre històric de Manresa van crear, ara fa un any, un moviment, anomenat Antic, amb el doble objectiu de dinamitzar socialment el barri i trencar els estigmes que pateix. Ara, aquest mateix moviment ha fet un pas més enllà i ha creat un festival artístic que omplirà d'activitat cultural el barri antic de Manresa durant el mes de maig.

La idea és ajuntar tot el que ja es fa al barri antic en una agenda i posar-ho sota un mateix paraigües per tal d'evitar contraprogamacions i crear una mena de circuit.

El festival donarà el tret de sortida aquest dissabte amb un concert del Petit de Cal Eril al Sielu que comptarà amb un format especial, ja que no hi haurà escenari. L'acte de clausura del FABA serà el 27 de maig en un espai únic de la ciutat, l'Anònima. Es tracta d'un dels màxims exponents del modernisme a la capital del Bages. De propietat municipal, l'espai normalment es troba tancat al públic i només s'ha obert en ocasions especials. El concert, que serà a partir de les 11 del matí, anirà a càrrec de Paula Jornet (Pavvla) i Joan Garri & Galactic Mariatxis. El festival compta amb un pressupost de 7.000 euros que es dediquen, exclusivament, al concert de clausura. La resta és a càrrec de cada programador.

La regidora de Cultura, Anna Crespo, ha celebrat el certamen. "El que necessitem són iniciatives com aquesta que tingui per objectiu dinamitzar el centre històric. Tristament no hi podem ser-hi més per un tema econòmic", ha afegit. Crespo s'ha mostrat convençuda que el festival tindrà continuïtat.