Quantes persones han dormit al carrer aquesta nit? A Barcelona, prop d'un miler, però a Catalunya es desconeix. Es creu que entre 3.000 i 5.000. Hi ha una entitat que voldria que aquesta xifra es precisés i que des del 1987 es dedica a l'atenció de persones sense llar de la ciutat de Barcelona. Es tracta d'Arrels Fundació, que ahir va ser distingida amb el premi Pere Casaldàliga a la solidaritat.

En un acte a Navarcles, el seu director, Ferran Busquets, va explicar que l'entitat ha donat un cop de mà a unes 10.000 persones, i que cada any tenen centenars de voluntaris que ho fan possible.

«Som només una eina perquè les persones que ho vulguin puguin ajudar», va dir. «Són gent sense xarxa que tenen problemes greus que els aboquen a aquesta situació. Oi que quan veiem una persona al marge de la carretera que ha tingut un accident de cotxe tenim l'obligació de parar i preguntar si podem ajudar? Doncs amb les persones que dormen al ras hauríem de fer el mateix».

La música de l'acte va sortir del disc Araguaia de Carles Cases. Quatre noies del Ballet jove de Navarcles, dirigides per Loli Rubio, hi van posar el moviment i uns grup d'actors locals van llegir un poema de Casaldàliga en portuguès.

Sota la direcció d'Enric Llort, l'acte d'ahir també va incloure una actuació de Natxo Tarrés, de Gossos, sol amb la guitarra, que va interpretar el Tornarem a casa.

«És un honor entregar aquest premi ple de sentit i ple de joia que porta el nom d'un referent», va dir Tarrés en una sentida intervenció.

«Arrels fa visible l'invisible, acompanya persones que estan fora del sistema, fora de joc», va afegir en presència de l'alcalde Navarcles, Llorenç Ferrer, i del de Manresa, Valentí Junyent.

El festival Clam segueix fins diumenge i avui a les 7 del vespre Alba Carreres, presentadora del Diario VICE, parlarà, a la Plana de l'Om de Manresa, de l'ablació.