01 de juny de 2017
01.06.2017
40 Años
40 Años

Troballa per sorpresa d'un embarcador romà a la costa tarragonina

El moll, de pedra natural, va servir per embarcar pedra del Mèdol i construir la Tàrraco romana

07.06.2017 | 10:34
El moll romà localitzat a la platja de Roca Plana.

Troballa important a la costa tarragonina. S'ha localitzat per sorpresa un embarcador d'època romana en una recòndita platja de l'antic terme de Tamarit, molt a prop de la pedrera del Mèdol. Des d'aquest moll romà -un morrot de roca natural d'uns 75 metres de longitud amb un canal d'aigua entremig-, embarcaven vaixells carregats de pedra en direcció a la Tàrraco romana entre els segles II a.C. i II d.C., en època de plenitud constructiva. La troballa no sols ha permès treure al descobert un embarcador que estava a la vista i havia passat completament desapercebut, sinó que també ha desmuntat la teoria que la pedra es transportava per terra, aprofitant la Via Augusta. La descoberta ha estat totalment casual. Un investigador de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, en un dia familiar a la platja, va saber interpretar aquesta gran roca llisa, una particularitat per la qual es coneix com la Roca Plana.

La van allisar els romans fins a conferir-li la forma idònia de tall perfecte, amb un canal de 50 metres de llargada i 5 metres d'amplada per on entraven i sortien els vaixells, carregats amb fins a 30 tones de pedra del Mèdol. Era un canal profund que avui en dia ha quedat cobert de sorra, però la roca continua conservant l'aspecte original de moll de càrrega situat a recer davant la Punta de la Móra, que alguns banyistes aprofiten per introduir-s'hi amb taules, piragües o caiacs.

La descoberta ha agafat per sorpresa els investigadors i arqueòlegs de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica que treballen i coneixen a fons la pedrera del Mèdol, excavada el 2013, i que ara es complementa amb aquest moll romà vinculat a l'activitat del Mèdol. Arran del moll també s'han localitzat uns encaixos quadrangulars que podrien haver afermat grues de càrrega. A la mateixa platja també s'han trobat altres pistes que corroboren l'ús de la Roca Plana com a port romà.

Així, per la zona de platja hi ha escampats dos antics carreus que superen el metre de llargada, i que devien provenir de la pedrera. Un camí, actualment desaparegut, unia en un traçat pràcticament rectilini els 900 metres que separen la pedrera d'aquest moll -en un tram on ara hi coincideixen vies transitades com l'autopista o l'A-7. Recuperar aquest antic camí romà és un altre dels treballs de futur que obre la descoberta del primer moll pròpiament industrial d'època romana.

"Volem fer una investigació terrestre, però també de la part submarina", ha explicat l'investigador de l'ICAC Jordi López, qui va localitzar aquesta important i singular troballa. "És un port únic, calia construir la gran Tàrraco romana i s'extreia en funció de la demanda, primer la muralla, i després el fòrum, els monuments de la Part Alta, l'anfiteatre, el circ, etc.", ha afegit Anna Gutiérrez, arqueòloga i investigadora de la Universitat de Bordeus, que col·labora en projectes de l'ICAC.

Segons Gerard Martí, arqueòleg i director del Museu d'Història de Cambrils, que també ha participat en el projecte, la troballa corrobora que els romans van preferir transportar la pedra per mar, i no en carros i bous per camí, com s'havia pressuposat, ja que el transport marítim era molt més ràpid i econòmic -fins a 40 vegades més barat. Ara es desconeix, però, quin era el punt de desembarcament a la Tàrraco romana, si bé els investigadors pensen que podria ser la punta del Miracle.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema