Descobrir els racons del poble a través de l'art. Amb aquest objectiu va arrencar, fa quatre anys, el cicle cultural d'arts escèniques Racons de Monistrol de Montserrat. En les últimes edicions, la cita ha programat música en directe en diversos espais de la localitat; sense anar més lluny, l'any passat hi van ser els mediàtics Quartet Mèlt, guanyadors de la tercera edició de l' Oh Happy Day! de TV3. Enguany, la programació va més enllà i incorpora per primera vegada el microteatre, que es podrà veure durant dos dies, el cap de setmana del 16 i 17 de setembre.

«La idea va néixer en una conversa amb l'Oriol Puig [regidor de Cultura i Joventut], i vam creure que el cicle Racons era el millor context per aquest projecte, que és diferent a la resta, ja que aprofitem tant espais interiors com exteriors. El microteatre és micro per dos motius: perquè dura poc i perquè el públic és molt reduït, i pot veure l'essència de la interpretació», explicava ahir durant la presentació del cicle l'actor monistrolenc Pepo Flores, que ha exercit de director de la iniciativa.

«Són 8 peces de microteatre; algunes de creades aquí, altres d'adaptades i altres que són obres professionals. Es representaran durant dos dies -cinc obres dissabte i cinc diumenge, amb dues que repetiran el segon dia- i hi haurà funcions cada 5 minuts. El públic tindrà set oportunitats per veure cada peça, amb tot tipus de gèneres: comèdia, drama, musical i fins i tot terror», afegia Flores.

Els progatonistes de les càpsules són una catorzena d'actors i actrius amateurs, triats després d'un càsting al qual es van presentar 200 persones, que han estat assajant des del maig. «El 70% són monistrolencs i el 30%, de fora. Entre els directors, hi ha un elenc important d'actors i actrius professionals de Monistrol, com la Laura Bosch o la Natàlia Garcia», explicava l'impulsor.

Propostes variades

Entre les peces incloses, destaca l'obra Salsa Golf, de Xavier Miralles, que ha estat programada dues vegades a Barcelona. També el muntatge Aquesta nit no, que forma part del musical d'èxit T'estimo, ets perfecte, ja et canviaré. Pel que fa a les produccions pròpies, creades a Monistrol, hi ha l'obra Si no fos, que centra el seu argument en la típica escena de poble, on tres dones fan safareig, i Nirineu, basada en una llegenda del poble, que es representarà en una petita edificació semisoterrada situada al costat del torrent de La Canaleta que havia fet les funcions de presó. Tots dos textos han estat escrits per Joan Pozo.

D'altra banda, Ver para creer, amb guió de Marina Schiaffino, Laura Bosch i el mateix Pepo Flores, reflexiona sobre la normalització de l'homosexualitat amb un plantejament futurista que viatja fins a l'any 2096. El públic serà testimoni d'una entrevista en un programa de televisió sensacionalista, on la norma social és ser homosexual i no pas heterosexual.

A partir del 24 de setembre fins al 15 d'octubre, el cicle Racons viurà encara quatre cites musicals: la primera, el concert del quartet Möek, creat pel monistrolenc Manolo López, que servirà de preludi de l'actuació d'Ópal, una formació acústica amb dues guitarres i la veu de Gemma Pedrós. L'església de Sant Pere acollirà, el diumenge 8 d'octubre, el recital de la soprano Sandra Ferró i la pianista Viviana Salisi, amb cançons valencianes i catalanes del segle XX.

Finalment, el cicle es tancarà amb la proposta original de pop-folk del conjunt Va!, a l'aqüeducte de Cal Pla. «L'objectiu és acostar la cultura i el món artístic al poble, i fer-ho amb qualitat i diversitat», va assegurar ahir l'alcalde de Monistrol, Joan Miguel Rodríguez.