Aquesta setmana arriba a Manresa la setena edició de Fem Òpera!, el projecte educatiu promogut pel teatre Kursaal de Manresa adreçat a alumnes de secundària. Prop de 650 nois i noies de 1r i 2n d'ESO de dotze centres de secundària cantaran l'òpera El petit escura-xemeneies aquest dimecres, dijous i divendres (20h) a la Sala Gran. Tindran l'acompanyament musical de la Camerata Bacasis de Manresa, dirigida per Jordi Coll, i de setze joves actors cantants solistes seleccionats en un càsting que es va fer el mes de gener, a banda de quatre solistes adults.

Tots els grups participants han treballat l'òpera pel seu compte: els alumnes de secundària a les classes de música, i els músics de l'orquestra als assajos habituals del curs. Ahir es va fer el primer de dos assajos generals al Kursaal (al matí els alumnes de secundària i a la tarda els solistes). Però no serà fins demà, dia de l'estrena, que coincidiran tots a l'escenari. Lluís Arquijo, director musical, destacava «la importància d'acostar un gènere tan llunyà com és l'òpera als joves. Posar dos-cents alumnes a cada funció al principi és xocant, però després és molt gratificant». El projecte pretén acostar l'òpera a un públic poc habituat a fer-ho i que després d'aquesta experiència la relacionin amb una vivència positiva. La direcció escènica la signa Ada Andrés.

En aquesta edició del projecte Fem Òpera! es representarà per tercer cop El petit escura-xemeneies. Curiosament, els quatre solistes adults -Ana Belén Ayala, Isabel Badia, Marcel Casellas i Miquel Gili- han estat els mateixos en les tres ocasions. Les funcions, que tindran una durada d'una hora (més curtes que una òpera convencional) són obertes a tothom.