El primer llibre antològic del fotògraf berguedà Josep Deseuras ja és una realitat. Berga salda, amb la publicació de La vida en gris. Fotografies de Berga (1953-1994) , un deute pendent amb un dels fotògrafs locals més rellevants que, a través del seu objectiu, va deixar constància del dia a dia dels berguedans i dels moments històrics més destacats de la segona meitat del segle XX. El proper diumenge, 15 d'abril, es presentarà la publicació que s'ha editat coincidint amb l'any del centenari del naixement del fotògraf, traspassat el 2010.

El projecte ha estat gestat per Aquí Berguedà conjuntament amb l'Arxiu Comarcal del Berguedà, l'Ajuntament de Berga i amb el suport de la família del fotògraf. De fet, el fons de Deseuras «és propietat dels veïns» recordava ahir Xavier Pedrals, ja que ell mateix el 2006 va cedir les seves més de 152.000 imatges a la ciutat. Des de llavors, es conserven a l'Arxiu, i a través d'aquesta publicació «entraran també a les cases dels berguedans», assegurava Pedrals.

El periodista berguedà Marc Canturri explicava que ha estat una tasca «complexa». Juntament amb el periodista Xavi Rosiñol han estat els encarregats de fer la tria final de les fotografies a partir d'una preselecció de l'arxiu i també de redactar els petits textos que acompanyen les fotografies. «No són textos feixucs ni llargs, sinó que hem intentat aportar informació útil que vagi una mica més enllà de dir el que es veu a cada fotografia», concretava Canturri. Tot i haver fet servir diverses fonts, una de les eines més utilitzades per a la documentació de les imatges ha estat la Crònica menuda de la ciutat de Berga, de mossèn Armengou. De fet, segons Pedrals, «la crònica gràfica de Deseuras es complementa perfectament amb la crònica escrita d'Armengou».

El llibre, amb 179 fotografies, gairebé totes en blanc i negre, mostra, en ordre cronològic, el dia a dia de la societat berguedana, d'actes i festes, així com també de paisatges i d'esdeveniments destacats que es van viure a la ciutat entre el 1953 i el 1994.

Per a la regidora de Cultura de Berga, Mònica Garcia, aquest llibre és «un homenatge a un personatge berguedà que va ser testimoni de la nostra societat del segle passat».