Manresa clourà les activitats com a Capital de la Cultura Catalana 2018 amb Lux Mundi: la llum del món, un espectacle lumínic i musical que vestirà l'interior de la basílica de Santa Maria de Manresa, el dissabte 15 de desembre. Serà un espectacle únic, creat expressament per destacar el valor patrimonial d'aquest edifici religiós, i de producció gairebé 100% manresana, ja que l'Ajuntament de Manresa ha aprofitat l'experiència de l'equip de Manrusionica. Amb una durada de 15 minuts, se'n faran diverses sessions de les 6 de la tarda a 3/4 d'11 de la nit, amb entrada gratuïta.

L'acte de cloenda farà una reinterpretació moderna del Misteri de la Llum. A través d'una coreografia sincronitzada de llums i música, l'espectacle subratllarà la bellesa del temple i focalitzarà l'atenció del visitant en els detalls arquitectònics més rellevants. Les projeccions lumíniques ocuparan els murs de l'interior del temple i també se'n podran gaudir des de l'exterior, a través del rosetó i dels vitralls.

El concert de llum pretén, doncs, fer un homenatge al temple gòtic manresà, crear un espai immersiu on els espectadors podran viure una experiència sense precedents a la ciutat, envoltats en un aclaparador univers de llums i sons. La regidora de Cultura, Anna Crespo, ha explicat que, com a acte de cloenda de la capitalitat cultural, es tenia clar que es volia fer «la traca final» a la Seu i que, «vistos els resultats del videomapatge a la façana del temple dins del festival Manrusionica, que són un privilegi», es va aprofitar els vincles amb els organitzadors del festival de música electrònica per tirar endavant una proposta feta a mida.

D'entrada es va pensar en fer videomapatge (que ja ha donat una nova perspectiva de l'exterior) a tot l'interior de la basílica, però aquesta opció es va descartar en favor «d'una opció més moderada», com és el treball de projecció lumínica sincronitzat amb música electrònica. Els artistes tècnics, tant de llum com de so, gairebé són tots manresans, tot i que s'ha tibat també d'una empresa gironina. A més, a banda de l'electrònica, hi haurà música interpretada en directe, però encara s'està estudiant si serà un quartet de vent o de corda, format, això sí, per músics manresans.

El projecte creat per encàrrec de l'Ajuntament, que no gestiona directament Manrusionica per ser una entitat sense ànim de lucre, aconseguirà «portar a una altra dimensió un espai tan conegut com la Seu», destaca la regidora de Cultura. Anna Crespo desitja que el públic «pugui gaudir del final de festa de la capitalitat, que volem acabar com a terra de llum, lligant amb la idea del miracle».

L'espectacle, de 15 minuts de durada, es reproduirà diverses vegades el vespre del dissabte 15 de desembre: a les 18, les 18.45, les 20.30, les 21.15, les 22 i les 22.45 h. Les sessions, gratuïtes, tindran una capacitat limitada a 400 persones. Per assistir-hi caldrà fer una reserva prèvia a través del correu electrònic cultura@ajmanresa.cat. Tanmateix, també s'hi podrà entrar directament, tot i que l'entrada s'autoritzarà fins a omplir la capacitat autoritzada.

Abans de la proclamació de Cervera

Abans de l'acte de cloenda i que Manresa passi el testimoni de la capitalitat cultural a Cervera el 2019, s'han programat en aquest darrer trimestre gairebé 200 actes, entre els quals hi ha la segona edició del festival de pensament filosòfic, científic i artístic Cosmògraf, que reflexionarà sobre la revolta i/o transformació (del 7 al 20 de novembre); la 5a Jornada del Bestiari Festiu, dedicada als animals reals o imaginaris exhibits en les festes locals catalanes en processons, cercaviles i balls (24 i 25 de novembre) o la commemoració del 80è aniversari dels bombardeig franquistes (2 de desembre).