L'escriptor, traductor i autor teatral Ramon Folch i Camarasa va morir dimecres a la nit a l'Hospital de Mollet del Vallès, on feia tres dies que estava ingressat per un ictus isquèmic. Nascut a Barcelona el 30 d'octubre del 1926, era el novè fill del també escriptor Josep Maria Folch i Torres i va pertànyer a la darrera generació d'abans de la guerra civil que es va formar sota els principis de la renaixença cultural.

Pare del popular còmic Massagran, va traduir al català autors com Orwell, Fitzgerald, Hemingway i Nabokov. Folch i Camarasa va escriure més d'un centenar de novel·les i va rebre els principals premis literaris catalans, com el Víctor Català, el Sant Jordi, el Sant Joan i el Ramon Llull, i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

El segell berguedà Edicions de l'Albí va publicar fa quatre anys la novel·la Contra el silenci, un text de ressò autobiogràfic amb la guerra civil de teló de fons. Ahir, l'editor Jaume Huch recordava que aquella obra d'un Camarasa ja gran «va ser molt celebrada per, entre altres, Joan Triadú». Alhora, el responsable de l'Albí va lamentar que «es tracta d'una gran pèrdua» per a la literatura.