Rafel Nadal (Girona, 1954) és el guanyador de la 39a edició del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull amb El fill de l'italià, una novel·la que descobreix l'odissea d'un miler de mariners italians refugiats a Caldes de Malavella l'any 1944. L'escriptor gironí barreja al llibre la «doble odissea» dels supervivents del cuirassat Roma -acollits a Caldes després d'un periple pel Mediterrani- i d'en Mateu, fill del municipi gironí, que molts anys després decideix investigar els seus orígens i la seva identitat, lligats a l'episodi dels italians. L'obra és també una història d'amor prohibit en plena postguerra. El premi Ramon Llull, dotat amb 60.000 euros, es publicarà el proper 27 febrer en català (Columna) i, posteriorment, en castellà, francès i també en italià, com a novetat d'aquest any. Nadal va competir amb 55 originals i va presentar la novel·la amb el títol Els fills de la guerra amb el pseudònim Antoni Granell. El Llull és dotat amb 60.000 euros.

L'autor explicava ahir que, tot i que havia tancat la seva «trilogia» sobre la guerra ( Quan en dèiem xampany, La maledicció dels Palmisano i La senyora Stendhal), en aquesta nova novel·la va sentir la necessitat «d'empalmar» amb les dues darreres, però des d'un punt de vista més individual que col·lectiu sobre les conseqüències i responsabilitats de la guerra.

Nadal va conèixer la història dels mariners italians refugiats a Caldes a través d'un lector i va indagar fins a conèixer qui ha acabat sent protagonista del seu llibre, un «fill» d'aquella sobtada arribada de 1.000 homes al poble. Una novel·la «de postguerra» basada en fets reals.