«Quan els de l'Ajuntament de Berga (particularment Joan Serra, que n'era el secretari) havien d'anar a Barcelona a fer alguna gestió, no es ficaven mai a cap restaurant. Es feien preparar alguna cosa per les germanetes i s'ho menjaven en un banc, a prop de l'estàtua de Colom. Després, com a molt, anaven a fer un cafè. En temps de misèria no els volíem permetre luxes». Així ho recordava Ramon Casal, en Ramonet Xic de Berga, que fou un dirigent anarquista i regidor del consistori berguedà durant la guerra civil, un personatge molt conegut i alhora respectat.

Aquest és un dels 16 testimonis els relats dels quals permeten fer una aproximació a les seves vivències durant la guerra civil a diferents poblacions del Berguedà. Es troben compilats en el llibre La Guerra Civil al Berguedà (1936-1939). Testimoniatges, que és obra de Daniel Montañà Buchaca (Berga, 1956) i de Josep Rafart Canals (Avià, 1951). Es tracta d'una reedició del llibre que ambdós van publicar el 1991 a Publicacions de l'Abadia de Montserrat amb el títol La Guerra Civil al Berguedà (1936-1939). El llibre actual conté els mateixos 16 records de 16 persones que van viure el conflicte bèl·lic des de diferents bàndols i posicions, però amb molta més informació. Malgrat que tots els protagonistes d'aquest treball documental ja són morts llevat d'un, els autors han actualitzat les dades i hi han afegit informació amb notes a peu de pàgina perquè les referències de fet o situacions que hi fan els protagonistes siguin molt més riques i entenedores.

I per què ara? Perquè enguany s'ha escaigut els 80 anys de l'entrada de les tropes franquistes al Berguedà. «Hem volgut recuperar el treball que ja havíem fet i han sortit 340 notes a peu de pàgina». Notes per explicar què volen dir sigles com les de la CNT, noms, ubicacions o aclarir fets que en la primera versió no estaven explicats. «Hi hem donat context». A més s'ha biografiat els personatges que van entrevistar. I també han confegit un índex onomàstic.

Ha estat una feinada ingent, «un treball de formigueta. Hem consultat llibres, la causa general, hem fet una recerca el més àmplia possible» expliquen. «Ha estat possible gràcies a l'ajuda d'amics nostres historiadors, a les visites que hem fet als registres, als jutjats». En el seu moment no van poder fer aquesta tasca, expliquen. «Ara és més fàcil fer investigació i recerca que quan vam fer el llibre el 1991 perquè ara existeix Internet». Tota aquesta feina els ha permès «reafirmar la versemblança dels testimonis publicats el 1991».

El llibre recull els records de testimonis de diferents poblacions de la comarca. Hi apareix «gent d'esquerres, de dretes. Tota aquesta gent se'ls ha d'homenatjar per la valentia que van tenir. Fa 30 anys de la guerra civil encara no en volia parlar ningú», exposen. «La gent no vol parlar de les guerres perquè deixen ferides i cicatrius profundes, tothom hi ha perdut i es crea el silenci».

Els autors diuen que el seu treball servirà «per a qui vulgui conèixer» aquest episodi històric «per tenir una visió de la guerra civil. És probable que un cop llegits els testimonis, això pugui canviar la visió que se'n tingui a priori». Dani Montañà i Josep Rafart expliquen que el llibre «està enfocat sense apassionament partidista de cap mena. Entre tots hem d'explicar la història. Aquest llibre és un granet de sorra, la nostra aportació». Què queda per fer? «Tot, queden moltes coses per estudiar del que va passar».

El llibre de Montañà i Rafart La Guerra Civil al Berguedà (1936-1939). Testimoniatges es presenta aquest cap de setmana. Dissabte 23 de febrer, a les 6 de la tarda, es farà la presentació al Casal Pirinec de Vilada. Diumenge 24 es presentarà a la sala de plens de l'Ajuntament de Berga a les 12.

Amb aquest llibre que edita el Centre d'Estudis d'Avià, al qual pertanyen els dos autors, s'estrena una nova col·lecció anomenada «Memorias», que recollirà temes relacionats amb la guerra civil o la República.