«La poesia agrada, la gent gaudeix dels recitals, però cal fer-ne encara més difusió», van explicar ahir Teresa Tort i Neus Capdevila, les directores de les biblioteques manresanes del Casino i l'Ateneu les Bases, respectivament. «Hi ha un públic militant, i nosaltres comprem molta poesia per tenir-la als nostres prestatges», van afegir: «I quan hi ha lectors que hi entren per primer cop, s'hi agafen».

El potent teixit de biblioteques de les comarques del Bages, Berguedà i Moianès s'ha unit per celebrar el Dia Mundial de la Poesia amb un ampli programa d'activitats. El nexe comú que les agrupa és el lema Imperdible, que parteix d'un dels poemes visuals més populars de Joan Brossa.

Les biblioteques que ofereixen actes són les d'Artés, Avinyó, Balsareny, Cardona, el Pont de Vilomara, Gironella, Manresa, Moià, Navarcles, Puig-reig, Sallent, Sant Feliu Sasserra, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Santpedor, Sant Vicenç de Castellet i Súria.

Per a avui, hi ha prevista a Súria una lectura de poemes de Joan Brossa, a càrrec del Grup de Taller de Lectura de l'Esplai (18 h). També hi ha exposicions en curs a Puig-reig (llibres), Sant Fruitós (Brossa), Sant Joan de Vilatorrada (descoberta de poesia) i Sant Vicenç (Brossa). I en totes les biblioteques, hi ha la instal·lació Abecedari brossià. En l'agenda cultural que publica Regió7 cada dia, s'anirà informant de les activitats de les properes jornades.

Poema de Rosa Fabregat

El Dia Mundial de la Poesia és a Catalunya una iniciativa de la Institució de les Lletres Catalanes i la Federació Catalana d'Associacions i Clubs Unesco. Per celebrar l'efemèride, en la seva onzena edició, la poeta lleidatana Rosa Fabregat ha escrit el poema Poesia. Música de l'ànima teixida amb paraules. Una peça que s'ha traduït a vint llengües -les que són oficials al país i altres que també es parlen aquí- i que forma part de l'opuscle commemoratiu que es reparteix gratuïtament.