"The Li/ea/ving project" és un espectacle de creació a partir d'un guió previ que s'enriqueix amb les experiències dels protagonistes i el treball de tots els actors i actrius. Es tracta d'una iniciativa duta a terme entre la Sala Els Carlins i la Companyia la Sargantana amb el patrocini de l'Ajuntament de Manresa en el marc del projecte: MOU-Teatre. Arts escèniques, inclusió i transformació social.

El projecte, que s'estrenarà el diumenge 12 de maig a la tarda a la Sala Els Carlins, combina treball de creació i presentació pública del muntatge. Es tracta d'un procés viu, que girarà entorn l'exili, l'èxode, l'emigració i la idea de marxar, permetent que la proposta respiri i avanci en cada presentació pública amb les aportacions de cada creador participant.

Els interessats en formar part d'aquest procés creatiu s'hi poden apuntar fins al 15 d'abril trucant al tel. 630 905 266 o enviant un correu a elscarlins@elscarlins.cat

MOU-TEatre. Arts escèniques, inclusió i transformació social

MOU-TEatre. Arts escèniques, inclusió i transformació socialAquesta proposta coincideix amb els objectius del projecte MOU-TEatre. Arts escèniques, inclusió i transformació social, que és una iniciativa de les regidories de Cultura, Joventut, Cohesió Social i Cooperació de l'Ajuntament de Manresa, per tal de fer del teatre una eina que promogui la reflexió sobre la societat actual i un espai creatiu d'intercanvi entre diferents col·lectius.

Si bé durant els primers anys es van prioritzar activitats formatives i conèixer experiències d'altres municipis, el 2019 suposa el primer any que es presentaran creacions pròpies elaborades per grups de Manresa.

Precisament, "The Li/ea/ving project" clourà el cicle de mostra de teatre social el dia 12 de maig a la Sala Els Carlins.

La necessitat de marxar

La necessitat de marxar"The Li/ea/ving project" parteix de la comprovació que la necessitat de marxar és cada vegada més intensa en les societats actuals d'arreu del món. Necessitats de fugir, de trobar una sortida, d'intentar viure enlloc de sobreviure. El títol «_Li/ea/ving project_» juga amb les paraules «_living_» i «_leaving_», viure i marxar, com a síntesi del diàleg que vol provocar entre els creadors i amb el públic.

Les societats són cada vegada més pluriculturals, més complexes, i, almenys en la societat occidental, existeix la sensació que viatjar a qualsevol lloc és senzill, que qualsevol part del món està a tocar. Això porta, de vegades, a considerar el viatge com la opció real de trobar una vida millor fora, de manera ràpida i aparentment fàcil.

La necessitat de veure món, l'esperança d'una vida nova o la necessitat de salvar-se, empenyen poblacions senceres a posar-se en marxa. Les vanes temptatives dels països d'acollida de mantenir un equilibri impossible i discutible, i de contenir les migracions humanes converteixen sovint aquests viatges en difícils i perillosos, fins i tot un cop s'ha arribat al destí desitjat.

Workshop i creació

Workshop i creació"The li/ea/ving project" combina Workshop de creació i presentació pública del muntatge.

Després d'un any de recerca al voltant de la idea d'èxode, en el que es van analitzat diferents aspectes del que significa el moviment migratori a Europa en contacte amb sociòlegs, la Companyia La Sargantana ha desenvolupat un seguit d'imatges i dramatúrgies que es va presentar al Teatre La Vilella de Barcelona el 2016.

Aquesta experiència ha rodat per diversos indrets en format de trobades amb creadors d'arreu del món, visitant-los al seu país i creant un grup mixt que treballa conjuntament per a elaborar una proposta única per a presentar al públic del lloc d'acollida. Fins al moment ha fet estada a Cabestany (França), Museu Marítim (Barcelona), Ripoll, Castellbisbal, Badalona i properament es presentarà a Mallorca i Grècia.

El muntatge combina el treball de text i la creació col·lectiva mitjançant diferents llenguatges escènics i audiovisuals.

A cada lloc específic on es presenta el projecte, es forma un grup de creadors que treballen variacions dins de la partitura desenvolupada. No es tracta de crear una obra completament diferent, sinó permetre que la dramatúrgia sencera trobi nous matisos i variacions, a través de nous textos o microescenes producte de la imaginació i les experiències vitals dels components del grup.

Desenvolupament

DesenvolupamentLes eines dramatúrgiques i les imatges creades per la companyia La Sargantana són el punt de partida d'aquests processos de creació que donaran peces úniques. El procés comença per una primera fase d'entrenament com a acostament al sistema de treball amb l'objectiu d'oferir un marc clar que doni confiança i llibertat al treball dels creadors. Posteriorment, s'afegirà el treball sobre la dramatúrgia en la mateixa línia que la desenvolupada pel grup regular a Barcelona. Es desenvoluparan escenes i solos a partir de les imatges i idees dramatúrgiques trobades en el procés de recerca a Barcelona. Les visions de cada grup de creadors i l'espai de treball, modificaran del tot el que es mostrarà al públic.

Tres actes

Tres actesEl projecte Lieaving es divideix en tres actes: Les cases que es deixen enrere, El camí i La terra d'arribada. En aquestes sessions només es treballarà la segona part, "El camí", el viatge des de l'origen fins a la terra promesa.

Aquesta distribució genera un moviment espiral cap a la terra d'arribada, i ofereix la idea general a l'espectador d'inevitabilitat. Un cop s'inicia el viatge, tot es precipita inevitablement cap al destí. La terra d'arribada estarà poblada, viva, transformant-se al mateix temps que el viatge dels somniadors ja s'ha iniciat. El treball desenvolupat durant el workshop serà la creació dels actes I, II i l'arribada final a III.

Companyia Sargantana

La companyia Sargantana es va fundar l'any 2003 a Barcelona, amb l'objectiu d'oferir un teatre basat en el treball de l'actor i en la unió de l'art teatral al món, creant un espai de vivència, reflexió i comunió amb el públic.

La Companyia manté la idea de procés de recerca en tots els muntatges, incloent-hi altres disciplines i elements artístics, amb l'objectiu d'aproximar el fet teatral amb més profunditat i oferir un teatre que agafa el públic per les entranyes i li proporcioni una experiència artística capaç de commoure'l.

Des del 2009 estableix la residència a Barcelona, on inicia el laboratori "La Cuina" per a desenvolupar les seves dramatúrgies i sistema de treball amb l'objectiu d'acostar-se al públic.

L'any 2013 obren a Barcelona la Vilella Teatre, un nou espai de treball que els permet no només millorar la recerca i processos de creació, sinó també incrementar el contacte amb el públic i amb altres companyies vingudes d'arreu del món que pretén oferir noves experiències al públic del segle XXI.