annabelle vuelve a casa

? Estats Units, 2019. Terror. 106 minuts. Direcció i guió: Gary Dauberman. Intèrprets: Mckenna Grace (Judy Warren), Madison Iseman (Mary Ellen), Katie Sarife (Daniela), Vera Farmiga (Lorraine Warren), Patrick Wilson (Ed Warren), Steve Coulter (pare Gordon). Pantalles: Bages Centre (Manresa) i Yelmo (Abrera)

James Wan, nascut a Malàisia però nacionalitzat australià, s'erigeix en un dels autors (productor, realitzador, guionista) més influents del cinema fantàstic popular dels últims vint anys. Expediente Warren continua sent la pel·lícula més notable del creador que ha impulsat franquícies tan conegudes con Saw i Insidious. El film, rodat el 2013, s'inspirava en les investigacions d'una parella verídica (Lorraine i Ed Warren) que en els anys setenta s'especialitzà en fenòmens paranormals. El seu èxit descomunal no només propicià el naixement d'una saga, sinó que també apareguessin tot un seguit de llargmetratges ( spin-offs) protagonitzats per diferents personatges amb una presència més o menys rellevant en el títol original. I així, en els darrers anys s'han pogut veure cintes com La monja, La llorona i la nissaga centrada en Annabelle, la nina demoníaca. Annabelle vuelve a casa constitueix el tercer lliurament conduït per aquest monstre extranatural en cinc anys. El matrimoni Warren ha tancat la nina en una vitrina, però una nit, quan no són a casa i la seva filla s'ha quedat amb la cangur, les forces del mal es desfermen novament.

Gary Dauberman ha debutat darrere la càmera amb aquest enèsim malson sobre possessions demoníaques. El director nord-americà ha perpetrat un exercici modest que reprodueix totes les convencions del subgènere i tots els recursos de la fórmula que ha popularitzat el seu padrí artístic, l'omnipresent Wan, en les funcions de guionista i productor. Annabelle vuelve a casa proposa un cinema fantàstic, senzill i directe, que no pretén innovar el gènere, però que vol acontentar els seus fans més incondicionals. Es percep una certa solvència a l'hora de crear una atmosfera maligna, però sense cap intenció més o menys original.