En el sonet que acompanya el concert dedicat a l'estiu inclòs en Les Quatre Estacions de Vivaldi, hi podem llegir referències als llamps i els trons. Dues paraules associades a un concepte -la tempesta- que dona títol al cicle d'actuacions que aquest cap de setmana durà a terme la formació La Melanzana Ensemble, integrada per músics majoritàriament nascuts al Bages i al Berguedà i que estudien, una bona part d'ells, a l'estranger.

«Habitualment, els altres anys, fèiem una secció de música clàssica i una altra amb cançons populars catalanes», explica Marta Atcher, una de les impulsores de la iniciativa. «Per a aquesta ocasió, el que vem voler és agafar una temàtica i buscar música barroca que hi tingui a veure», afegeix.

Per donar resposta a aquesta voluntat, el repertori estarà format, en la primera part, per obres del compositor holandès Wilhelm van Wassenaer (1692-1766), l'anglès Matthew Locke (1621/22- 1766) i l'alemany Georg Friedrich Handel (1685-1759). La segona meitat de la vetllada estarà dedicada a l'autor italià Antonio Vivaldi (1678-1741).

Actuacions en tres comarques

La gira que La Melanzana fa cada estiu, des del 2016, per la Catalu-nya Central farà parada a Lluçà (Osona), Sagàs (Berguedà) i Sant Llorenç de Morunys (Solsonès). El grup estarà format per Marcel Ignacio Riera (violí), Marta Atcher Soler (violí), Mònica Roca Lladó (violí), Adrià Trulls Freixa (viola), Arnau Rovira Bascompte (cello), Edwin García (tiorba) i Queralt Aymerich Torner (soprano).

«Altres anys hem tingut fagot, també, i el recuperarem per a l'estrena de l'espectacle Les veus d'Ibèria, que es farà la setmana vinent», apunta Atcher. De moment, la formació està centrada en La tempesta, que donarà cabuda a composicions dins de les quals hi ha moments «enèrgics i d'altres de més calma. El segon moviment acostuma a ser més lent i, el tercer, més explosiu».

Tot i que el denominador comú de les obres és la tempesta, el fet que en el repertori hi hagi autors de quatre nacionalitats diferents permet comprovar de quina manera expressa cadascú aquest fenomen meteorològic a través de la música.

La Melanzana està assajant durant aquesta setmana a l'escola de música de Sallent i al conservatori de Berga. Any rere any, la formació s'ha anat consolidant tot i algunes particularitats, com el fet que, durant l'any, els seus membres viuen en diferents indrets del continent europeu. «Durant les vacances de Nadal, Setmana Santa i Estiu aprofitem per assajar en algun lloc del Bages o del Berguedà», explica Atcher, que resideix a Amsterdam.

Després de la gira estiuenca, el grup tornarà al Berguedà per actuar al setembre al Museu de les Mines de Cercs, i el desembre farà diversos concerts a Alemanya. Mica mica, la Melanzana camina cap a la professionalització.