25 de setembre de 2019
25.09.2019

Montserrat presenta demà el llibre de la història de «Sant Jeroni penitent» de Caravaggio

El volum, profusament il·lustrat, recull les conferències de les jornades d'estudi organitzades pel museu el 2017 i desvela tots els detalls de l'obra

24.09.2019 | 23:37
Quadre de «Sant Jeroni penitent» de Caravaggio al Museu de Montserrat, en una imatge del maig del 2017

Publicacions de l'Abadia de Montserrat presenta demà el llibre 100 anys de Caravaggio a Montserrat, que aplega les sis conferències que van constituir les jornades d'estudi que va organitzar el Museu de Montserrat el juny del 2017 amb motiu del centenari de l'arribada a Montserrat del Sant Jeroni penitent de Caravaggio. El volum, coordinat per Artur Ramon Navarro i Clara Beltrán, s'ha editat amb el suport del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Té 220 pàgines i aplega les intervencions, moltes de les quals ampliades, dels experts que van participar a les jornades, en català i anglès; està profusament il·lustrat i ofereix una àmplia bibliografia.

La fortuna del Sant Jeroni penitent de Caravaggio de Montserrat és un dels episodis més singulars i rellevants en la història del nostre col·leccionisme. Provinent de Roma, va ser adquirit el 1915 pel pare Bonaventura Ubach amb una atribució a Ribera. Més enllà de l'autoria, el quadre es va comprar per raons iconogràfiques i decoratives. Van passar més de trenta anys fins que el gran crític italià Roberto Longhi, ajudat per Joan Ainaud, el va redescobrir i el va incloure a la gran mostra que el 1951 va dedicar a l'artista, punt d'inici de la rehabilitació historiogràfica del Caravaggio després de segles d'oblit. Coincidint amb el centenari de l'arribada del Sant Jeroni penitent de Caravaggio a Montserrat, el juny del 2017 es va celebrar una trobada científica que va acollir els principals especialistes en la matèria per fer l'autòpsia del quadre. El resultat queda recollit i il·lustrat en el volum, que tracta l'estat de la qüestió historiogràfica de l'únic Caravaggio en col·leccions catalanes.

La presentació del llibre es farà demà (19 h), a la galeria Artur Ramon Art de Barcelona (Bailèn, 19), i inclourà la intervenció del pare Josep Laplana, director del Museu de Montserrat; i dels coordinadors del volum, Artur Ramon i Clara Beltrán.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.