El Festival de Poesia de Gironella escalfa els motors de la seva cinquena edició plenament consolidat amb més actes per a joves i amb l'estrena d'un concurs de glosa. Aquestes són les principals novetats d'un certamen que va néixer «modestament» i que ha crescut «pas a pas» amb l'objectiu d'oferir una programació de poesia per a tots els públics i en tots els seus vessants.

Els actes, que s'iniciaran divendres i s'acabaran a mitjan novembre, es van presentar ahir a la biblioteca de Gironella, un dels escenaris del certamen que té al darrere l'Associació Cultural Calamarts en Tinta, l'Ajuntament de Gironella, entitats del municipi, com l'Associació de Comerciants i, per primer cop, la Generalitat de Catalunya -ahir representada pel director dels Serveis Territorials del departament de Cultura a la Catalunya Central, Lluís Cerarols.

El regidor de Cultura de Gironella, Lluís Vall, assegurava que el festival «que va començar amb nolt poc, ha aconseguit el que volíem: que arrelés i anés més enllà de les persones que els agrada la poesia», amb la implicació d'entitats del municipi i de col·lectius de totes les edats. N'és un exemple l'estrena, enguany, del Festival Jove, que donarà el tret de sortida a la programació. Tal com va explicar Vicenç Zumajo, president de Calamarts en Tinta, la proposta tindrà lloc aquest divendres (19 hores) a la biblioteca de Gironella amb un espectacle poètic, musical i teatralitzat a càrrec de joves d'entre 14 i 18 anys que formen part de les entitats teatrals La Closca i La Paparra. «Els vam demanar la implicació en l'organització del festival i la nostra sorpresa va ser que van proposar protagonitzar ells mateixos una proposta artística», va dir Zumajo. L'aposta pels joves continua també amb els tallers a l'institut, el recital que un grup de joves oferirà a la residència d'avis o els espectacles i tallers dirigits als alumnes de les escoles del municipi.

Una altra de les novetats d'enguany és el concurs de glosa que es complementarà amb el concert de cançó improvisada que clourà el festival, el 15 de novembre Local del Blat amb «els millors d'aquest estil», segons Zumajo.

Com en les darreres edicions, el festival oferirà recitals i altres espectacles poètics amb artistes de renom i altres del món local, i alguns, joves promeses, «per oferir un programa que arribi a tots els públics». Els organitzadors esperen que la resposta dels espectadors sigui la de les darreres edicions «i tornem a omplir».