La Mediterrània és un mar petit que tant pot separar com connectar. N'hi ha que prefereixen la segona opció i el concert de cloenda de Cesare Dell'Anna amb la Girodibanda en va ser un exemple.

Va posar a la batedora músiques que graviten al voltant del sud d'Itàlia, va recordar les persones que moren al mar intentant creuar-lo i les guerres que l'amenacen.

Si algú hagués arribat a la plaça de l'Ajuntament sense saber res hauria pensat que a l'escenari hi havia una banda balcànica.

Dell'Anna va rebre als anys 90 a veïns albanesos, serbis i croats que arribaven a Itàlia i es va posar a fer música amb ells. D'allà en va sortir la seva altra formació, Opa Cupa, una de les primeres referències de jazz balcànic de Puglia, allà al taló d'Itàlia.

D'Opa Cupa va interpretar Allegria di naufragi en un plaça força plena i on des de fa dos anys penja una banderola de «Volem acollir».

Mentre la música sonava, un mim xanquer i un escopidor de foc deambulaven per la plaça. A mig concert, el públic va desplegar el que podria haver estat un llaç groc gegant, però que va acabar sent una espiral. Per sort, l'escopidor de foc no va passar-hi a prop.

Trump i la causa palestina

El portentós Claudio Cavallo va ser l'encarregat de cantar contra Donald Trump, en una cançó nascuda en el moment en què el president dels Estats Units va traslladar l'ambaixada de Tel-Aviv a Jerusalem. A Cavallo el van acompanyar al llarg de la nit dues veus femenines: Irene Lungo i Rachele Andrioli.

Bona part del repertori del concert es troba al disc aparegut l'any passat, Guerra, que té com a símbol les glorietes típiques del sud d'Itàlia, les cassa armonica.

La que hi ha hagut aquest cap de setmana al centre de Manresa ha arribat en camió des de Salern. Tres dies de viatge per carretera d'anar i tres de tornar.

Ahir i dissabte va aixoplugar una vintena de músics. Com que també hi havia guitarra elèctrica i teclats, que no són habituals en les bandes tradicionals, ho van microfonar.

En el concert de dissabte van fer una primer part itinerant des de la plaça Sant Domènec. Diumenge van convidar la Unió Musical del Bages i la Banda de Música de l'Agrupació Musical Senienca a interpretar Bella Madonna, una peça tradicional de Salern.

Després d'una bona dosi de fanfàrries i melodies rutilants, la nit va acabar amb Opapo, la composició del mateix Dell'Anna que tanca el disc, i que el públic que quedava també va cantar.

Un homenatge a les bandes de música que sempre hi són, i que han estat protagonistes de la fira.