En el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, a Castellterçol es va celebrar la recuperació de l'Espai Franch, que feia uns anys que estava tancat i ha reobert enguany. L'equipament ensenya al públic part de l'obra de l'artista.

Josep Franch i Clapers (Castell-terçol, 23 de maig del 1915-Saint-emy, França, 27 de novembre del 2005) es va haver d'exiliar el 1939 per la guerra civil, durant la qual va combatre amb l'exèrcit republicà al front d'Aragó. Un cop a França, va conèixer el dramatisme dels camps de refugiats de Sant Cebrià i Gurs, on va estar internat durant dos anys, i en fugir va viure en clandestinitat i va col·laborar amb la resistència francesa a la Segona Guerra Mundial.

Ben aviat, Franch va plasmar aquesta experiència en quadres. De petit va aprendre l'art de la pintura i d'adult va reflectir tot el que havia vist i patit als camps. Després de la guerra, a París va conèixer Picasso i va fer amistat amb el pintor Albert Gleyzes.

La dèria de Franch no va ser altra que donar a conèixer, amb les pintures dels seus quadres, el drama de l'èxode i l'exili de milers de republicans catalans i espanyols, és a dir, la cruesa extrema d'un poble obligat a sobreviure en circumstàncies indignes. Ara fa uns anys, poc abans de morir a Saint-Remy, Franch va fer donació a la Generalitat de 66 obres: 11 olis, 5 mosaics i 50 dibuixos.

La Generalitat ara fa uns anys va cedir a l'Ajuntament de Castell-terçol un conjunt d'olis i mosaics i es va inaugurar l'Espai Franch, que en els darrers anys havia quedat obsolet en treure's els quadres i guarda-los en dependències de l'ajuntament. L'actual equip de govern va trobar dos quadres més als baixos de l'ajuntament, i han estat arranjats al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, a Valldoreix.