El dibuixant Fer, un dels fundadors d'El Jueves, va morir ahir als 71 anys d'un infart, segons va informar el Punt Avui, diari en el qual publicava una historieta diària i on ahir mateix havia dedicat una vinyeta a la tornada a l'escola en temps de pandèmia.

José Antonio Fernández (Mansilla de las Mulas, Lleó, 1949), més conegut com a Fer, va començar la seva trajectòria en publicacions com Mata Ratos, En Patufet, Oriflama, La Prensa i Barrabàs, abans d'entrar a la revisa satírica El Papus, de la qual va ser el director. El 1982 va ser un dels fundadors d'El Jueves, emblemàtica revista que després també dirigiria i on va publicar les sèries «PutiClub» i «Historias fermosas». «Descansi en pau Fer, mestre i gran inventor d'històries. Fermosas, a més. Fins aviat, company», li van desitjar ahir els seus companys d'El Jueves en el Twitter de la revista.

El 1987 va començar a dibuixar per al diari Avui, on va seguir treballant quan es va fusionar amb El Punt i des d'on, durant més de trenta anys, va oferir el seu contrapunt humorístic a l'actualitat diària. També va formar part de la plantilla de col·laboradors d'El Temps durant la primera dècada d'aquest segle, tal com va recordar ahir la revista, que va compartir en les xarxes socials un dels seus personals dibuixos. El president de la Generalitat, Quim Torra, el definia aTwitter com «un referent de l'historietisme i l'humor gràfic».

Al llarg de la seva trajectòria també va editar diversos recopilatoris com Per aquí, per allà (1996), Adéu Presi (2003), Any d'estelades (2012), Any de sobres (2013) i Any de consulta (2014), alguns només amb historietes seves i d'altres amb dibuixants com Fer-reres, Batllori o el berguedà Kap. També va coordinar el llibre Comunica con Humor i va ser un dels principals impulsors del Premi Internacional de l'Humor Gat Perich. El 2018 va rebre la Creu de Sant Jordi.