Libros del Asteroide publica un dels clàssics de la literatura de muntanya, Alimentar a la bestia , un apassionant relat d'aventures en què Al Alvarez descriu la vida de Mo Anthoine, un dels millors escaladors del seu temps.

matías crowder

La bèstia és part de nosaltres. Durant segles s'ha intentat suprimir, ignorar, fer callar, però és inútil. Perquè la bèstia té una característica: si no l'alimentes et devora. La bèstia és allò que et porta a intentar l'impossible, només per saber fins on ets capaç d'arribar. I això ho saben del cert els escaladors, que es llancen a la conquesta d'un cim amb l'única finalitat d'alimentar-la.

Es podria dir que Julian Vincent «Mo» Anthoine (1939-1989) va dedicar la seva vida a l'escalada, recorrent el món, vivint aventures increïbles, jugant-s'hi la pell i salvant-la pels pèls. Però seria una veritat a mitges. En realitat, l'Anthoine es va dedicar a alimentar la bèstia. Una que, si escau, creix a cada desafiament. Al Alvarez, el polifacètic escriptor, editor i crític literari, el va acompanyar en diverses d'aquelles aventures i en Alimentar a la bèstia relata algunes de les seves èpiques expedicions. Un llibre que homenatja l'amistat i la companyonia.

El 1964 els sorprèn la nit en trajecte al pic de les Dolomites (Itàlia), sobre una paret de 600 metres. Durant tot el trajecte han estat seguint, costa amunt, una de les moltes cascades, motiu pel qual estan xops. Encallats en una cornisa, Alvarez sent que de sobte es fa un silenci sepulcral. I és que la cascada s'ha congelat. És quan sap que el fred que els espera per passar la nit els pot matar. En comptes de deixar-se endur pel pànic, Mo fa broma durant tota la nit i es mantenen desperts mentre fumen. Alvarez escriuria anys després un relat de ficció de la desventura al The New York Times.

Una altra de les aventures genials d'aquest llibre són les expedicions a l'Himàlaia. Especialment l'ascens el 1976 a la muntanya l'Ogre. En una de les seves parets, un escalador rellisca fent ràpel en una placa de gel i cau i es trenca els dos turmells. Un altre es trenca unes quantes costelles. Estan molt lluny de la base i encara més lluny de la civilització. A més, una tempesta de neu no els deixa sortir de la cova on es refugien. L'escalador ferit farà el descens de genolls. A la primera base no hi ha ningú. Mo, sense menjar durant dies, i al límit de l'esgotament, farà 50 quilòmetres a peu fins al primer poble per demanar auxili. Si no hagués estat per la seva enteresa, tots haguessin mort.

A Mo Anthoine no l'interessava la fama. Va ser durant tota la seva vida un home discret amb una vida extraordinària. Un dels millors escaladors del seu temps que mai no va buscar cap rècord a la muntanya. De fet, ni tan sols l'interessava arribar al cim. I sempre assegurarà que escala per passar temps amb els amics en una experiència, la de nodrir la bèstia, que els unirà com cap altra cosa uneix un grup d'éssers humans. La seva última expedició va ser el 1988 a l'Everest, que va fracassar a l'hora d'arribar al cim però que va servir per establir una nova ruta a l'aresta nord-est fins a la conjunció amb l'aresta nord. Mo An-thoine moriria un any després a causa d'un tumor cerebral a casa seva, a Gal·les.