L'escriptor Francesc Serés ha guanyat aquest dimarts la segona edició del Premi Proa de Novel·la inèdita en llengua catalana, dotat amb 40.000 euros, amb La casa de foc, una història que situa a la Vall del Ser, a la Garrotxa més salvatge, on el 2007 aterra un professor que s'ha d'adaptar al lloc.

En un acte telemàtic, presentat per Anna Guitart, un dels membres del jurat, la filòloga Clara Queraltó, ha comentat que l'autor de Saidí actualitza "un dels grans temes de la literatura, com és l'arribada d'un home sol i sense gaires obligacions a una vall inquietant" i mostra "el que ha de fer per adaptar-se i llegir aquest món, desvetllant capes de veritat, veritats que sempre deixen rastres".

Francesc Serés, director de l'àrea de creació de l'Institut Ramon Llull, ha mostrat la seva alegria pel reconeixement, i ha confessat que escriure la novel·la, d'unes 600 pàgines, i que arriba sis anys després de "La pell de la frontera", ha estat com guanyar "un petit espai de llibertat, enmig de tants canvis socials, polítics i sanitaris".

Habitual de Quaderns Crema, amb aquest títol entra al planeta Proa, i subratlla que un dels seus protagonistes és un professor, en la trentena, que acaba de separar-se, "un nàufrag, en plena crisi", que arriba a la vall, entre un mar de muntanyes i camins, per ocupar una casa a Sallent, a prop de Can Sol, on viuen el saurí Jordi, vidu; la seva filla Carmina, també vídua, i la seva néta Mar, que ha tingut una infància difícil i qui amb 13 anys ja és carn de psicòleg.

Sense ser una autoficció, el novel·lista no ha amagat que ell també ha viscut a la zona, en una casa de 1587, i que és un lloc on necessita tornar i on ara torna tot el que li va donar, com el va acollir, de manera que "és una petita celebració", al temps que ha advertit que no vol ser un retrat de tots i cadascun dels seus racons.

Tot i això, ha reconegut que alguns dels personatges que apareixen són reals, tot i que ha canviat noms, espais i referències "perquè ningú se senti malament", però ha fet broma amb el fet que en anteriors obres seves el que ha passat és el contrari: els que s'han enfadat són els que no apareixien.

Tampoc ha volgut revelar gaire de la trama, però sí que ha avançat que aquest professor protagonista, que exerceix en una aula d'acollida d'Olot, és al principi algú "desubicat", que coneixerà els tres membres d'una família i veurà com habiten l'espai, "com viuen les seves inseguretats".

En aquesta relació, Jordi de Can Sol, un home fort i temut, li demanarà que imparteixi classes a la seva néta, perquè "té molta por que es perdi", i com aquest nouvingut "actuarà de catalitzador de tots ells", d'una gent "amb unes característiques especials", entre d'altres coses perquè són saurins i n'han fet el seu modus vivendi.

Amb la lectura, "no es tracta de saber tant com és cada qui, sinó quin és l'origen de la ruptura en aquella casa".

La insatisfacció és una de les temàtiques que es tracten, així com unes plantacions de marihuana enmig de bosc o un incendi en què va morir el pare de la Mar.

"Es tracta -ha argumentat Serés- d'una novel·la contemporània i la gràcia d'actualitzar el relat és que pots posar-ho en joc amb el que ens passa avui, en la nostra societat capitalista, en què cal tenir una vida completa i plena perquè, així, ningú et pugui dir que el teu pas per aquest món ha estat insatisfactori".

Per a l'escriptor, és com si fos "un deure imperatiu i moral, i això recorre tota la novel·la amb els diferents grups de personatges i és un dels desencadenants de l'acció principal".

Nascut a la fronterera Saidí (Osca) el 1972, Serés fa anys que viu a la Garrotxa -amb algun petit parèntesi a Barcelona- i la seva obra literària ja ha estat distingida amb altres premis com el Nacional de Literatura i el Ciutat de Barcelona, amb títols com "La força de la gravetat" o "Contes russos".

L'editor de Proa, Josep Lluch, ha informat que aquest any han concorregut al premi un total de 41 originals, i ha avançat que el llibre arribarà als lectors el proper dia 11 de novembre.