L´escriptor solsoní Raül Garrigasait ha guanyat el Premi Punt de Llibre després d´escriure en un mateix any tres assajos «i tots tres brillants», en els Premis Núvol 2020. S´han guardonat una desena de creadors, entre els quals hi ha Pau Vallvé, Mercè Vila Rigat i Dolors Boatella en diverses categories.

Garrigasait ja havia despuntat com a traductor, novel·lista i pensador; però enguany ha aconseguit vertebrar el principi d´una filosofia pròpia «que serà important els pròxims anys». La ira, Els fundadors i País Barroc relliguen els interessos i la biografia del solsoní: hel·lenisme i llengua catalana, Sloterdijk i Eugeni d´Ors, la Catalunya de fusta i el ciment de l´Eixample.

El Premi Galeries ha estat per a Mercè Vila, historiadora de l´art, conservadora i restauradora de béns culturals i comissària d´exposicions a la Fundació Vila Casas. El Premi Calàndria ha estat per al músic i compositor Pau Vallvé, que ha publicat el disc La vida és ara. La creativa, guionista, humorista i llibretera a Ciutadella Dolors Boatella ha guanyat el Premi El web negre.

El Premi Castafiore ha recaigut en el pianista, clavecinista i improvisador Carles Marigó. El músic i compositor Joan Pérez-Villegas (Palma, 1995) ha guanyat el Premi La ruta del jazz. El Premi pantalles recau en Juliana Canet, la primera influencer en llengua catalana.

El Premi L´Apuntador és per a l´actor Pau Vinyals. L´autora de còmic Ana Galvañ ha guanyat el Premi Sa il·lustríssima. El Premi Homo Fabra ha recaigut en el Col·lectiu Grup de Lingüistes per la Diversitat.