El cantant Gerard Quintana va guanyar ahir el XLI Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull amb la novel·la L'home que va viure dues vegades. Quintana, que ja s'havia estrenat en la literatura amb Entre el cel i la terra (Columna), va explicar que l'obra tracta sobre «les segones oportunitats, l'amor incondicional més enllà de la vida, els somnis i els imprevistos que sacsegen».

Aquesta és la història de Salvador Martí, qui «haurà d'enfrontar-se al destí per l'herència enverinada del seu pare i una de les herències és que pertany a una família en la qual els homes moren dues vegades», va apuntar l'autor. La novel·la guanyadora del Ramon Llull, que té una dotació de 60.000 euros, es publicarà el 3 de març amb Columna.

La novel·la comença a Eivissa el 1999. La Maria i els seus fills, l'Àngel i l'Alba, de cinc i set anys, arriben a la platja després de saber que el vol del seu pare, el Salvador Martí, ha estat cancel·lat i que torna amb un altre avió a la nit. El que passarà en aquella cala ho canviarà tot.

Gerard Quintana va comentar que aquesta és la història de Salvador Martí, qui haurà de lluitar contra el destí quan rep l'herència «enverinada» del seu pare. Quintana va indicar que el viatge que viurà el protagonista és «un cant a la vida, que desdibuixa les fronteres entre la realitat i la imaginació, entre les obsessions i els somnis, entre el bé i el mal, entre Déu i el diable». Salvador Martí, va afegir, veurà «com s'esborren els límits entre la vida i la mort, com dues cares de la mateixa moneda».

Quintana, el tiet del qual va ser Pere Rodeja, propietari de la Llibreria Geli de Girona, es va referir a la situació de les llibreries que han de tancar el cap de setmana i algunes, les més grans, durant tota la setmana. «Ho veiem amb una mena de perplexitat sobretot quan havíem normalitzat la situació després de la declaració de la cultura com a bé essencial», va anotar.

D'altra banda, Gerard Quintana es va referir al raper Pablo Hasel, a qui l'Audiència Nacional ha donat deu dies per entrar a la presó: «és una amenaça a la llibertat d'expressió de tots».