Rècord de participants i d’actuacions per celebrar el vintè aniversari de l’Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS). D’una banda, més alumnes que mai a l’acadèmia, 140 joves d’una quinzena de nacionalitats diferents; i de l’altra, un festival amb 42 concerts entre l’1 i el 22 d’agost a dinou municipis de la Catalunya Central i Ponent. I la tornada de l’Orquestra Simfònica del Festival, gestada el 2019 i obligada a fer una aturada en l’edició passada per la pandèmia.

Si el 2002 naixia l’AIMS amb tot just quatre professors, una trentena d’alumnes i set concerts, l’edició d’enguany, que ahir presentaven el seu director, Peter Thiemann, i la primera tinenta d’alcalde i regidora de Cultura, Judit Gisbert, ha multiplicat tots els registres. El festival pedagògic més rellevant i amb més projecció internacional del país vol celebrar el 20è aniversari «tant com es pugui, però sent prudents».

Mesures estrictes per la pandèmia

 I de fet, tal i com remarcava ahir Thiemann, «l’AIMS serà molt escrupolosa i estricta amb totes les mesures per evitar el contagi del coronavirus». En aquest sentit, a tall d’exemple, tenen 650 tests d’antígens preparats i prendran la temperatura als alumnes fins a tres vegades al dia. El context de pandèmia ha complicat l’organització i el dia a dia del festival i n’alterarà alguns aspectes. Però, segons Gisbert, «el consistori és conscient del que representa l’AIMS per a la ciutat, ja que és el projecte artístic de més envergadura, que casa cultura, oferta pedagògica, retorn social i pol per atraure turisme de qualitat». I el retorn econòmic que representa per a hotels, bars i restaurants allotjar 200 persones durant tres setmanes.

Pel que fa al claustre, que dona prestigi a l’Acadèmia, l’integren actualment vint professors de deu països diferents -tots de la zona Schengen- de trajectòria reconeguda internacionalment. Alguns d’ells formen part «de la família de l’AIMS des de fa anys», motiu pel qual no podien faltar en el vintè aniversari. Entre d’altres, hi haurà Sergey Ostrovsky, Simone Zgraggen, Andriy Viytovych i l’organista alemany Johannes Geffert, que oferirà concerts d’orgue a Solsona, Sant Llorenç de Morunys i Collbató. Quant als artistes solistes, en destaca un solsoní, el violoncel·lista Gerard Flotats, estudiant de la Royal Academy of Music de Londres. 

A banda de l’Acadèmia de Corda i la de Vents, amb rècord d’alumnes en ambdós casos, les tardes i vespres són «per compartir amb el públic». L’AIMS Festival oferirà la quarantena de concerts en els tres formats habituals que caracteritzen cada any la programació: el clàssic, en esglésies i auditoris; al carrer a Solsona, per al qual enguany s’amplien les convocatòries fins arribar a les 12 actuacions, i el social. 

El concert inaugural tindrà lloc aquest diumenge (20 h) a la Sala Polivalent de Solsona. Es tracta d’una actuació que anirà a càrrec d’alguns dels professors que componen el claustre de l’AIMS i que interpretaran peces de Schubert i Schumann. Tota la programació es troba disponible a la web www.aims.cat i les entrades es poden comprar en línia a entrades.turismesolsones.com.