Tres mirades sobre la dansa tradicional basca, l’aurresku, van confluir ahir al Museu de la Tècnica de Manresa. L’indret, que sempre havia acollit la Llotja de la Fira Mediterrània, va esdevenir ahir a la nit un espai escènic amb un espectacle protagonitzat pels ballarins Cesc Gelabert (Barcelona, 1953), Jon Maya (Errenteria, 1977) i Israel Galván (Sevilla, 1973).

Al davant d’un centenar d’espectadors, els artistes ballaven de forma simultània en tres espais diferenciats del museu per oferir una interpretació en solitari de la dansa cerimonial. Les tres mirades, procedents de Catalunya, el País Basc i Andalusia, dialogaven amb els tocs flamencs de Galván, l’aire contemporani de Gelabert i els moviments de Maya, impulsor del projecte. Els tres dansaven al ritme de la instal·lació sonora de Luis Miguel Cobo, mentre el públic rotava pels diferents espais.

La trobada entre les tres formes d’entendre la dansa va arribar al final quan els ballarins van confluir a la nau central del museu manresà per protagonitzar una coreografia conjunta, que explorava els límits de la dansa tradicional basca amb la voluntat d’ampliar els seus horitzons.