El D’A, el festival de cinema d’autor de Barcelona, arriba un any més a la ciutat de Manresa a través del Cineclub, i ens oferirà aquest diumenge Los caballos mueren al amanecer. La seva autora, Ione Atenea, va debutar fa tres anys amb Enero, un retrat femení extremadament singular, i ara torna al documental amb el seu segon llargmetratge. La fotògrafa i cineasta navarresa defensa una no-ficció absolutament personal i creativa.

Los caballos mueren al amanecer és una aventura apassionant en què s’entrellacen d’una forma fascinant la recerca creativa i l’íntima. El film neix d’una troballa que fou producte aparentment de l’atzar. La directora s’instal·là en un pis del barri barceloní de Gràcia i descobrí que el seu interior albergava un botí excepcional: els documents, els objectes i els enregistraments, emmagatzemats al llarg de dècades, pels seus antics propietaris, els germans García. Rosita era cantant d’òpera i pianista, mentre que l’Antonio dibuixava còmics en la llegendària editorial Bruguera. Els dos van transformar la seva llar en un espai molt especial on podia cabre qualsevol expressió artística. Un oasi de llibertat i d’inventiva, en la grisa i reprimida societat franquista, que Atenea converteix en una bella, onírica i hipnòtica invocació als espectres més arrabassadors.

Los caballos mueren al amanecer mostra novament la mirada imaginativa i indòmita d’una autora que converteix la matèria documental en un laberint més misteriós i captivador que qualsevol ficció. La cinta es presentà en la darrera edició del D’A dins de l’apartat «Un impuls col·lectiu», dedicat a reivindicar les obres de joves autors que van més enllà de les fórmules narratives i dramàtiques ortodoxes. Una oportunitat única per degustar una delicatessen que explora l’ànima més potent que amaguen els racons casolans.