El baríton de Navàs Carles Pachón i la soprano italiana Francesc Pla Vitale han guanyat el primer premi de la 19a edició del Concurs Internacional de cant Neue Stimmen (Noves Veus), que organitza la Fundació Bertelsmann, dotat amb 15.000 euros.

Durant la final que es va celebrar dijous a la nit a la ciutat alemanya de Gütersloh, els dos cantants van convèncer el jurat, presidit pel director general de la Scala de Milà, Dominique Meyer, i es van imposar en un "excepcional concert final" en el que hi van participar set dones i quatre homes, segons el comunicat difòs per l'organització.

El segon premi, dotat amb 10.000 euros, va recaure en la mezzosoprano francesa Eugénie Joneau i el baríton sudafricà Sakhiwe Mkosana, mentre que en tercer lloc van quedar la soprano coreana Yewon Han i el tenor moldau Dumitru Mitu, que s'enduen 5.000 euros cadascun.

"Després de rebre aquet premi, ara estan molt més a prop de realitzar el seu gran somni de cantar en els escenaris d'arreu del món", va dir Liz Mohn, presidenta de Neue Stimmen i del centre de la Fundación Bertelsmann, que porta el seu nom. Mohn va agregar que els premiats "poden estar orgullosos d'haver ocupat els primers llocs" i es va mostrar convençuda que "tenen tot el necessari per fer carrera en el món de l'òpera".

Al voltant de 1.400 joves cantants de 67 països havien sol·licitat participar en el concurs internacional de cant fundat el 1987 per Liz Mohn, dels quals 33, procedents de 21 països, van competir en la ronda final.

Neue Stimmen ha servit de plataforma a la seva carrera internacional a nombrosos talents com Christiane Karg, Nathalie Stutzmann, Marina Rebeka, Michael Volle, René Pape, Franco Fagioli, Nadine Sierra i Elsa Dreisig.