L'exdirigent d'Unió Josep Antoni Duran i Lleida publica les memòries de la seva trajectòria política amb el títol 'El risc de la veritat' i el subtítol 'Memòria d'una passió política: des del final del franquisme al col·lapse de l'independentisme'. El llibre en català editat per 'Edicions Proa' arribarà a les llibreries dimecres 6 de març, mentre que la versió en castellà de 'Planeta' hi arribarà un dia abans, el 5 de març. Tres anys després d'abandonar la política, Duran i Lleida repassa les seves vivències polítiques de les últimes dècades des de la tensions entre CDC i Unió, les relacions amb el nacionalisme basc, els contactes amb José María Aznar, el 'cas Pallerols' o el naixement de la 'tercera via'. El llibre incorpora un pròleg d'Eduardo Frei i Enrico Letta.

Duran i Lleida ha passat pel govern de Catalunya amb Jordi Pujol i pel Parlament. Però la seva carrera política s'ha centrat a Madrid, al Congrés dels Diputats, on ha exercit de portaveu de CiU i ha estat diputat en dues etapes sumant més de 20 anys.

Un dels moments claus de la seva carrera política va ser quan Jordi Pujol va escollir Artur Mas com a successor descartant així el líder d'UDC. Després d'anys de relació d'equilibris entre CDC i Unió, l'aposta de Convergència per l'independentisme va trencar la federació de CiU. Des de llavors, Duran i Lleida va agafar la bandera de la 'tercera via' que no va obtenir representació parlamentària a les eleccions al Parlament del setembre del 2015. Una situació que va desencadenar la seva dimissió al capdavant d'UDC i després la fi del partit.