El consell d'administració de la GSMA, empresa organitzadora del Mobile World Congress, ha anunciat aquest dilluns un acord per prorrogar la celebració de la fira fins al 2030. Segons ha explicat la companyia dirigida per John Hoffman en un comunicat, la relació amb la capital catalana en els últims anys s'ha demostrat com un "èxit rotund" i assenyala Barcelona com un element clau per crear un ecosistema al voltant de la indústria del mòbil. El Mobile World Congress és la fira més important que acull la ciutat i genera un impacte econòmic aproximat de 500 milions d'euros. A més, va ser la primera gran fira que es va suspendre per la pandèmia i aquest any va recuperar la presencialitat després de dos anys.

Al 2020, la fira es va haver d'ajornar a pocs dies de la seva celebració davant l'augment de contagis per coronavirus i pocs dies abans del decret d'estat d'alarma. L'any següent, també es va haver d'ajornar en les seves jornades habituals i a l'estiu va celebrar una edició molt descafeïnada, amb només tres pavellons oberts i una gran majoria dels assistents ho va fer de forma virtual per les restriccions de mobilitat.

Finalment, entre finals de febrer d'aquest any i principis de març, la GSMA va celebrar una nova edició a Fira de Barcelona recuperant bona part dels assistents habituals, amb l'excepció de les empreses asiàtiques –encara amb restriccions de mobilitat- i russes, per la invasió a Ucraïna just uns dies abans. En aquest cas, es va estimar un impacte econòmic estimat d'uns 250 milions d'euros.

Ara, després de prorrogar un any el Mobile després de l'edició fallida del 2020, el consell d'administració de la GSMA ha decidit estendre la seva relació amb Barcelona fins a almenys el 2030. La companyia assenyala que la relació amb Barcelona és un "èxit rotund" i que la ciutat és clau per desenvolupar un ecosistema al voltant de la indústria del mòbil.

El director general de la GSMA, Mats Granryd, ha assegurat que se li fa difícil pensar en Barcelona sense el Mobile World Congress i viceversa i ha subratllat la relació entre la ciutat i la fira. "Les circumstàncies recents a nivell global ha creat un dels reptes més durs que hem afrontat amb el MWC", ha afegit en un comunicat en què ja insistit que la relació entre les ciutats amfitriones, en aquest cas Barcelona, i l'empresa ha sigut fonamental perquè la fira tornés a la capital catalana.

"Les circumstàncies recents a nivell global ha creat un dels reptes més durs que hem afrontat amb el MWC"

GSMA també ressalta que des que la fira va aterrar el 2006 a Barcelona ha experimentat un creixement constant, amb un ventall d'activitats al voltant de la fira durant la resta de l'any, tant a la ciutat com a Catalunya i Espanya.

Per la seva banda, el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, ha mostrat la seva satisfacció per la continuïtat del Mobile World Congress i el seu agraïment a la GSMA per continuar uns quants anys més a la ciutat. "Barcelona és molt més que la ciutat que acull el MWC. No només l'esdeveniment ha crescut sinó que ha evolucionat per incloure-hi tot l'ecosistema", ha destacat per la seva banda el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, que també ha elogiat l'"hospitalitat" de Barcelona i la relació amb els socis.

En una entrevista a l'ACN en la darrera edició del Mobile, Hoffman ja va apuntar que la relació entre la GSMA, Fira i les administracions –Ajuntament, Generalitat i govern espanyol- era "fenomenal" i "mútuament beneficiosa". Aleshores, va explicar, encara no havien començat a estudiar l'escenari més enllà del 2024 i va afegir que un cop finalitzada l'edició d'enguany seria el moment d'obrir negociacions, que han culminat en les darreres hores.

Amb tot, els responsables de la GSMA, la Generalitat de Catalunya, el Ministeri d'Economia i Transformació Digital, Fira de Barcelona i Turisme de Barcelona donaran més detalls de l'acord en una roda de premsa dimecres que ve a Fira de Barcelona.

Puigneró: "Barcelona es consolida com a capital mundial del mòbil"

El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha celebrat aquest dilluns l'acord amb la GSMA per prorrogar la celebració del Mobile World Congress fins al 2030 a Barcelona i ha destacat que la ciutat "es consolida com a capital mundial del mòbil". En una piulada poc després de fer-se públic que la fira mundial del mòbil continuarà sis anys més a Barcelona, el vicepresident ha mostrat la seva satisfacció perquè la "bona feina conjunta hagi tingut els seus fruits". La GSMA ha anunciat aquest dilluns al matí que romandrà fins al 2030 a la ciutat, més enllà del 2024, tal com estava establert fins ara.

"Tornem a certificar que malgrat les campanyes, la realitat és tossuda", ha afirmat Puigneró en una atenció a mitjans aquest matí a la seu del Departament de Polítiques Digitals i Territori. Així mateix, ha ressaltat que els detalls de la prolongació de l'acord amb la ciutat s'explicaran el pròxim 20 de juliol en una roda de premsa.

Segons ha apuntat el conseller, la decisió de la GSMA demostra que la realitat és "tossuda" i que Catalunya "no té rival" a l'hora d'acollir grans esdeveniments tecnològics. "El Mobile s'ha fet gran a Catalunya, i gràcies a Catalunya, però també és veritat que el MWC ens fa grans a nosaltres, i situa a Catalunya i Barcelona al mapa del món digital", ha resumit.

Aragonès celebra la pròrroga del MWC 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat que Barcelona i el MWC hagin acordat la pròrroga de la celebració del Mobile. En un tuit d'aquest dilluns, Aragonès ha qualificat l'entesa d'"excel·lent notícia": "Ens posiciona com a referent tecnològic global". El cap del Govern ha agraït la feina de tot l'equip que ha treballat "discretament" per fer-ho possible.

El consell d'administració de la GSMA, empresa organitzadora del Mobile World Congress, ha anunciat avui un acord per prorrogar la celebració de la fira fins al 2030. Segons ha explicat la companyia dirigida per John Hoffman en un comunicat, la relació amb la capital catalana en els últims anys s'ha demostrat com un "èxit rotund".