Segueix-nos a les xarxes socials:

Salut laboral

Primera sentència que reconeix la mort per amiant d’un treballador del metro de Barcelona

Primera sentència que reconeix la mort per amiant d’un treballador del metro de Barcelona

El jutjat número 8 de la sala social de Barcelona ha dictat la primera sentència que reconeix la mort d’un treballador del metro per exposició a l’amiant. El magistrat considera provat que l’empresa municipal va actuar amb negligència i no va avaluar correctament els riscos del lloc de treball del difunt, cosa que va derivar en una falta de mesures preventives, que van comportar un càncer molt agressiu i que va acabar causant-li la mort el 2008. La sentència, guanyada pel bufet d’advocats Col·lecitu Ronda, permetrà a la viuda veure incrementada la seva pensió a l’acreditar-se que la mort del seu marit va ser per malaltia professional. I obre la porta a noves demandes per danys i perjudicis i falta de seguretat que, en futures instàncies, podrien acabar derivant en responsabilitats penals per a TMB, tal com ja va passar al Metro de Madrid. 

«Aquesta sentència demostra que gran part de la plantilla ha estat exposada a l’amiant», ha declarat la presidenta del comitè d’empresa del Metro de Barcelona, Amada Álvarez. «És una sentència històrica», ha qualificat l’advocat del Col·lectiu Ronda Àlex Tisminetzky. La sentència del jutjat número 8 de la sala social és la primera d’una sèrie de sis demandes més interposades per extreballadors o familiars i gestionades per Ronda. Quatre per familiars de morts i dues més per exempleats amb incapacitats greus. Tots exposats a l’amiant. 

La víctima va treballar entre els anys 1989 i fins el 2008 com a auxiliar tècnic d’instal·lacions elèctriques, és a dir, es dedicava a anar pels túnels fent tasques de manteniment i reparant avaries. Una tasca que TMB no va reconèixer com a vulnerable a l’amiant i per això no la va dotar de les proteccions ni de les revisions mèdiques pertinents per controlar-ne l’exposició. 

Precedents a Madrid

Una setmana abans de notificar-se aquesta sentència pionera a Barcelona, la direcció del Metro de Madrid, els sindicats més representatius entre la plantilla i familiars afectats van firmar un acord per indemnitzar els afectats per l’amiant. Així, l’empresa ha disposat un fons de 7,4 milions d’euros per pagar indemnitzacions, mentre els afectats renuncien a futures accions penals, civils i laborals derivades dels fets investigats. El pacte arriba després de més de dos anys de negociacions i després d’iniciar la fiscalia, el 2018, diligències penals contra la direcció. 

Prem per veure més contingut per a tu