Informa’t sobre el bo social elèctric, potser hi tens dret!

Es tracta d’un descompte que s’aplica a la factura de la llum que molta gent pot demanar, però potser ho desconeix o no sap com fer-ho

Imatge de la campanya de la Generalitat del bo social elèctric

Imatge de la campanya de la Generalitat del bo social elèctric

Generalitat de Catalunya

El bo social elèctric és un descompte que s’aplica a la factura de la llum, així com una eina d’àmbit europeu per afrontar la pobresa energètica. A Catalunya se’n beneficien més de 100.000 persones, però n’hi ha moltes que hi tenen dret i ho desconeixen o no saben com demanar-lo.

Per exemple, l’acord històric entre la Generalitat i Endesa va afavorir i alleujar més de 30.000 persones per condonar-los el deute elèctric. D’aquestes, només una petita part han sol·licitat el bo social elèctric, tot i que la gran majoria hi té dret.

És cert que a Catalunya les famílies amb dificultats per pagar la factura de la llum no han de patir perquè les companyies els tallin el subministrament perquè així ho ha aprovat el Parlament a la Llei 24/2015, però moltes veuen amb angoixa com creix el deute amb les empreses subministradores. Una circumstància en la qual no es trobarien si tinguessin el bo social elèctric.

M_LandingBoSocialEletric_Imagenes_420x320

Les famílies amb dificultats per pagar la factura de la llum no han de patir / CEDIDA

És per aquest motiu que la Generalitat de Catalunya i, en concret, el Departament de Drets Socials (que inclou entre les seves funcions la d’impulsar i desplegar les polítiques necessàries per prevenir, atendre i promoure la inclusió social) impulsa una campanya informativa per donar a conèixer el bo social elèctric.

La campanya, amb el lema “Amb el bo social elèctric, la factura de la llum no t’hauria de fer por”, té l’objectiu d’informar sobre aquest descompte i alleujar la situació d’aquelles persones que hi tenen dret, però ho desconeixen o no saben com demanar-lo.

Aquesta actuació se suma a altres que impulsa la Generalitat, com l’esmentat acord per condonar el deute elèctric de les famílies vulnerables, la creació d’una oficina per a l’abordatge integral de la pobresa energètica o el Programa pilot d’intervenció social en habitatges públics, que demostren el compromís del Govern en la lluita contra l’exclusió social i, en concret, de les persones que pateixen situacions de pobresa energètica.

Què és?

El <strong>bo social elèctric</strong> és un descompte que s’aplica a la factura de la llum. Segons els ingressos i les circumstàncies, el descompte és d’entre el 40% i el 80%, de forma excepcional fins al 31 de desembre de 2023. Val la pena aprofitar-ho!

Qui s’hi pot acollir?

S’hi poden acollir les persones que compleixen algun dels requisits següents: tenen pocs recursos econòmics, formen part d’una família nombrosa o monoparental (segons ingressos), tenen una pensió (segons ingressos) o algun membre de la seva llar rep l’ingrés mínim vital (IMV).

També poden demanar-lo les persones o les llars que es troben en alguna d’aquestes situacions: una discapacitat del 33% o més, una dependència de grau II o III, són víctimes de violència de gènere o bé de terrorisme.

Per rebre el bo social també cal tenir: una potència contractada igual o inferior a 10 kW, una de les modalitats de tarifa regulada (PVPC: preu voluntari per al petit consumidor, que es contracta amb les <strong>comercialitzadores de referència</strong>) i l’empadronament a l’habitatge que rep el subministrament.

Com demanar-lo?

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i les companyies subministradores gestionen el bo social. Per demanar-lo, cal contactar amb la companyia subministradora d’electricitat.

Podeu trobar-ne més informació a <strong>bosocialelectric.gencat.cat</strong>.