Les dones del món rural debaten avui a Sant Benet sobre el futur

El I Congrés «Dones del món rural. El motor de canvi del sector primari» abordarà qüestions com la qüestió hídrica i econòmica

Monestir de Sant Benet de Bages

Monestir de Sant Benet de Bages / Arxiu/Alex Guerrero

Redacció

L’Associació de Dones del Món Rural organitza aquest dijous a partir de 2/4 de 9 del matí el I Congrés ‘Dones del món rural el motor de canvi del sector primari: la gestió hídrica i econòmica com a reptes de futur’ a Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages. 

L’acte inclou la benvinguda institucional de presidenta de l’Associació de Dones del Món Rural, Rosa Domènech, i del conseller del DACC de la Generalitat de Catalunya, David Mascort. A mig matí, s’iniciaran les rodes de ponències a la Sala Gran Montserrat de Món Sant Benet, que estaran moderades per la periodista Eva Vicens. 

La jornada s’inicia amb el cicle ‘El model econòmic de les empreses del sector primari, a debat: nous horitzons i tendències de futur’, amb la participació de Francesc Reguant, economista especialitzat en agroalimentació i fundador d’Obealimentària del Col·legi d’Economistes; Mirene Begiristain, doctora en Economia i investigadora en sistemes alimentaris sostenibles i agroecologia de la Universitat del País Basc (EHU); i, Annaïs Sastre, sòcia de les Cooperatives L'Aresta i Arran de terra, experta en sobirania alimentària, agroecologia i ruralitats. 

Després de la pausa-cafè, començarà el bloc ‘La gestió eficient de l'aigua en el sector primari català, davant la incidència del canvi climàtic’, en què participarà Gemma Puig, meteoròloga a l’espai del temps de TV3 i Catalunya Ràdio, i el tancarà Joan Girona, investigador Científic de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

Havent dinat, el focus es posarà en la figura de la dona al món rural, amb una sessió amb la participació de 6 sòcies de l’entitat Susana Castells, impulsora de la Cooperativa Dones Arrosseres del Delta de l’Ebre i Ecocastells (Deltebre, Terres de l’Ebre); M. Àngels Prat, ramadera del sector boví de llet de l'empresa Granja Can Thió-EFA Aymerich de Franciac (Caldes de Malavella, la Selva); Marta Borràs, ramadera del sector porcí i cofundadora de Dpagès (Solsona, Solsonès); Urgell Isus, sòcia-fundadora de l'associació Menja't l'Alt Urgell i representant de Ramaderia de Ca l'Andreu (Alàs, Alt Urgell); Dolors Roca, pagesa i viticultora del projecte Fruita de Cal Roca (la Granada, Alt Penedès); i Judit Sogas, viticultora i enòloga del Celler Rubió de Sòls (Balaguer, Noguera). 

L’acte es tancarà amb el I Reconeixement a la Trajectòria d’una Dona del Món Rural (primera edició de la distinció), i l’entrega d’un guardó.