Segueix-nos a les xarxes socials:

Un pagès manresà a la protesta d'aquest dimarts: "Ja estem al límit i volem que la gent se n'adoni"

Exigeixen una reducció de la burocràcia, preus justos i mesures reals per fer front a la sequera

Un pagès manresà a la protesta d'aquest dimarts: "Ja estem al límit i volem que la gent se n'adoni"ACN

Amb el lema 'La nostra fi, la vostra fam', més de 400 tractors del Solsonès, Berguedà, l'Anoia i el Bages han fet una marxa lenta amb tractors i han tallat la C-16 a Sallent en tots dos sentits. En aquest punt, els manifestants han posat taules i cadires amb la idea de seguir la mobilització durant les pròximes hores. A primera hora del matí s'han concentrat a Sant Fruitós del Bages des d'on han arribat tractors de diferents punts de la demarcació. Protesten contra les polítiques agràries actuals que, segons diuen, els estan fent desaparèixer. Entre d'altres qüestions, exigeixen una reducció de la burocràcia, preus justos i mesures reals per fer front a la sequera. "N'estem farts", afirma Enric Casasayas, un pagès de Manresa.

El sector primari està en peu de guerra i els ramaders i pagesos de les comarques centrals han tallat una de les principals vies de comunicació de la demarcació per "conscienciar" la població de la greu crisi que pateixen. "Ja estem al límit i volem que la gent se'n doni compte", ha explicat Casasayas, que s'ha emocionat davant d'una mobilització tan massiva arreu del país. "Quan veus que la gent es mou, emociona, avui emociona", ha dit. Aquest agricultor de Manresa alerta que darrere d'aquesta greu crisi hi ha un canvi de model de societat. "Anem cap al caos, si no podem cuidar als que tenim al costat, malament rai", ha afegit.

Entre els participants també hi ha Ramon Vilà, del Solsonès. Es queixa de la lentitud de les administracions i dels ajuts que "sempre arriben tard". A tall d'exemple, ha explicat que els ajuts de la sequera es paguen amb un any de retard. "Si has tingut una mala collita, els diners els necessitem ara i no l'any vinent", es queixa, i afirma que a Catalunya, els ajuts arriben encara més tard que a altres punts de l'Estat. D'altra banda, denuncia massa burocràcia i que els ajuts també estan "encarats cap als grans", un fet que ha portat el tancament de moltes explotacions petites. Una situació que també indigna Joan Puig, que té una granja de porcs i camps. "Si no sortim avui, ja no hi haurà temps, ens fan fer molta burocràcia i ho tenim tot en contra".

Sense relleu generacional

Per a Raquel González, pagesa d'Ardèvol, al Solsonès, cal aturar les importacions de productes de fora: "Els productors catalans hem de complir les normatives mentre que els de fora no". També es mostra molt critica amb les restriccions d'aigua per la situació d'emergència. No entén per què el sector primari ha de reduir 50% mentre que la indústria "només" un 25%.

La falta de relleu generacional és un altre problema afegit. Per González, "cada cop costa més trobar mà d'obra" i admet que aquest és un sector "molt sacrificat i t'ha d'agradar molt". Però sovint, segons remarca Laia Cornet, una jove de Santpedor de família pagesa, amb això tampoc no n'hi ha prou. De fet, ella n'és un exemple: està treballant a la universitat però ja fa un temps que està intentant engegar una granja d'ous. Després de mesos de tramitacions i documentació, assegura que cal tenir algú amb experiència en el sector per ajudar-te perquè sinó "és impossible".

Malgrat tot, assegura que també hi ha un component "sentimental", de continuar l'activitat de la seva família. Cornet creu que aquesta jornada de mobilitzacions demostra que la pagesia "està cansadíssima".

Els pagesos preveuen allargar el tall durant tota la nit i demà mobilitzar-se fins a Barcelona. Algunes empreses del territori han tallat com a mostra de suport al sector.

En directe

Última actualització 14:15

Acord al Parlament

La reunió dels pagesos amb els partits del Parlament de Catalunya ha servit tancar un acord per instar la Generalitat a revisar les restriccions d'aigua, reduir la burocràcia i agilitzar el pagament d’ajuts. 

Una roda punxada fa tallar l'A-2

Un tractor ha punxat una roda al túnel del Bruc, a l'A-2. Això ha provocat el tall de l'autovia a 1/4 d'1, fet que provoca 2 quilòmetres de cua.

Els pagesos es reuneixen amb Erra

Una representació dels pagesos que aquests dies s’estan mobilitzant i que aquest dimecres van arribar a Barcelona han entrat aquest dijous al Parlament de Catalunya per a ser rebuts per les autoritats i grups. En arribar al Palau del Parlament, els pagesos han estat rebuts per la presidenta de la cambra, Anna Erra, al despatx d’audiències, on hi han mantingut una reunió.

La presidenta del Parlament, Anna Erra, es reuneix amb representants dels pagesos

Els pagesos arriben al Parlament

Una cinquantena de tractors han fet aquest dijous al matí una marxa lenta cap al Parlament, on una representació del sector agrari té previst reunir-se amb la presidenta de la cambra, Anna Erra. Alguns dels tractors han pogut entrar al recinte del Parc de la Ciutadella. De camí fins al Parlament, la marxa agrària feia proclames en defensa del sector i cridava lemes com ‘Bon dia, barcelonins, som pagesos i n’estem farts!’.

This browser does not support the video element.

La cua de tractors de camí al Parlament

Tractorada cap al Parlament

Un grup de pagesos que ha passat la nit a Barcelona amb els tractors ha iniciat una marxa lenta pel centre de la ciutat en direcció al Parlament. La seva intenció es reunir-se amb la presidenta de la cambra, Anna Erra, que té previst atendre’ls. Segons informa la Guàrdia Urbana, la columna de manifestants de Gran Via farà el recorregut des del carrer Roger de Llúria fins al parc de la Ciutadella, passant pel Passeig Sant Joan.

Part dels pagesos que continuaven a Barcelona tornen a casa

Part dels pagesos que no van marxar aquest dimecres de Barcelona han començat a primera hora d'aquest dijous una marxa lenta de tornada a casa. Aquesta part del col·lectiu ha fet nit per exemple a la Gran Via o a l'avinguda Diagonal. La Guàrdia Urbana ha informat que els que estaven a la Diagonal han començat una marxa lenta en sentit sortida de la ciutat. Per la presència dels tractors, la calçada central d'aquesta via està tallada en sentit entrada des de la B-23 a la plaça Francesc Macià.

Una part important dels pagesos torna cap a casa

Una part important dels més de 2.000 pagesos que aquest dimecres han dut els tractors a Barcelona per reivindicar millores al sector ha optat per abandonar la capital catalana, davant l'avís que han de treure els vehicles a les sis del matí o que seran multats. Tot i això n'hi ha que han decidit quedar-se, principalment els que venen de més lluny, de la zona de l'Ebre, argumentant que el cansament acumulat després de 48 hores de mobilització no fa segura la tornada.

Tractors provinents de Girona estacionats a la cruïlla entre Gran Via i Passeig de Gràcia minuts abans de tornar cap a casa

"Això no s'acaba aquí"

Alguns dels ramaders han començat a abandonar Barcelona per poder atendre el bestiar o les famílies demà al matí. "Totalment d'acord amb qui vulgui quedar-se i qui vulgui marxar. El que hem pactat és que això no s'acaba aquí", ha dit Imma Puigcorbé, una de les representants dels pagesos que s'ha reunit amb el Govern.

Pagesos concentrats a la plaça Sant Jaume després de la reunió amb Aragonès i Mascor

Els pagesos decideixen en assemblees si passen la nit a Barcelona

Els agricultors estan decidint en assemblees si passen la nit a Barcelona perquè alguns "anant bé tenen 9 o 10 hores per tornar" a llocs com Lleida. Així ho han detallat les organitzacions agràries després de la reunió amb el president Pere Aragonès i el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort. Els representants sindicats han sigut rebuts pels milers de pagesos que eren a plaça Sant Jaume amb crits de 'Fora sindicats'. Les diferents organitzacions han decidit que cada territori decideixi si es vol quedar o no i han afirmat que totes dues opcions són vàlides. Els representants del sector han fet una crida a la calma i ha demanat respectar les decisions tant de quedar-se com de tornar.

Pagesos i Generalitat s'emplacen a una nova reunió

Els pagesos que s'han reunit amb Pere Aragonès han sortit del Palau de la Generalitat i han anunciat que les dues parts s'han emplaçat a una nova reunió per tractar punt per punt les demandes. Part dels agricultors reunits a la plaça Sant Jaume han respost amb una escridassada el desenllaç de la reunió.

Crits contra Unió de Pagesos

Alguns dels mobilitzats a la plaça de Sant Jaume de Barcelona han escridassat els representants d'Unió de Pagesos en considerar-los uns "venuts".

La reunió amb la Comissió Europea s'ha cancel·lat pel retard de la manifestació

Fonts europees destaquen que estaven disposats a veure's amb els agricultors. "La Comissió sempre està al costat del sector agrari, especialment en temps de crisi i canvis. Europa necessita els seus pagesos", ha detallat la institució en un missatge a X.

Centenars d'agricultors esperen davant del Palau de la Generalitat

Centenars d'agricultors esperen davant del Palau de la Generalitat

Una vintena de representants dels agricultors es troben amb Aragonès

S'entrevistaran amb el president de la Generalitat i amb el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort. Després de la trobada, està previst que la protesta es traslladi des de la plaça de Sant Jaume fins a la delegació del Govern i a l'oficina de la Comissió Europea a Barcelona.

La patronal del gran consum demana que les mobilitzacions no paralitzin la circulació de mercaderies i persones

La patronal del gran consum ha demanat que les mobilitzacions pageses arreu de l'Estat no paralitzin la circulació de mercaderies i persones. Les organitzacions patronals AECOC, ACES, ANGED, ASEDAS i FIAB afirmen que algunes companyies han reportat incidències en les entrades i sortides de les seves plataformes a Catalunya, Madrid, Castella i Lleó o Llevant, entre d'altres zones, per bé que no preveuen problemes d'abastiment als punts de venda. En un comunicat les entitats "respecten el dret del sector primari" a traslladar les reivindicacions a les autoritats competents, però consideren que això no es pot fer "perjudicant altres col·lectius", com ara el transport de mercaderies "o el conjunt de la societat".

Uns 2.000 tractors arriben a Barcelona

Milers de pagesos amb més de 2.000 de tractors, segons les xifres d’Unió de Pagesos, ja són a Barcelona per protestar a la ciutat contra la burocràcia, els elevats costos de producció o la competència deslleial d’altres països. Les marxes lentes que aquest matí han sortit de diversos punts d’arreu de Catalunya han començat a arribar a la capital catalana cap a les dues del migdia per l’Avinguda Meridiana i la Diagonal. La més àmplia és la marxa de Ponent, amb un miler de participants, segons Asaja. Els pagesos tenen previst aparcar centenars de tractors a la Diagonal i la Gran Via i anar a peu cap a la representació de la Comissió Europea, la delegació del govern espanyol i el Palau de la Generalitat.

Tractors entrant a Barcelona per la Meridiana

Objectiu: bloquejar Barcelona

 Les primeres marxes de tractors cap a Barcelona ja són a l’àrea metropolitana, on els Mossos i la Guàrdia Urbana avisen que hi haurà fortes afectacions de trànsit i recomanen desplaçar-se amb transport públic. Tractors i pagesos que els acompanyen en cotxe provinents de la Catalunya Central s’han unit a la columna de pagesos del Vallès a Mollet, i ja entren plegats cap a Barcelona seguint la C-33 i, comencen a entrar a la Meridiana. Per la mateixa via també es preveu l’entrada de la columna gironina. Les marxes de Ponent i Tarragona, el Penedès i l’Ebre passaran per l’A-2 per entrar per la Diagonal, on tenen previst aparcar. El sector portarà les seves reivindicacions al cor de Barcelona, i preveu reunir-se amb el president Pere Aragonès.

Prem per veure més contingut per a tu