Un pagès manresà a la protesta d'aquest dimarts: "Ja estem al límit i volem que la gent se n'adoni"

Exigeixen una reducció de la burocràcia, preus justos i mesures reals per fer front a la sequera

Pagesos concentrats a Manresa abans d'iniciar el tall

Pagesos concentrats a Manresa abans d'iniciar el tall / ACN

ACN

Amb el lema 'La nostra fi, la vostra fam', més de 400 tractors del Solsonès, Berguedà, l'Anoia i el Bages han fet una marxa lenta amb tractors i han tallat la C-16 a Sallent en tots dos sentits. En aquest punt, els manifestants han posat taules i cadires amb la idea de seguir la mobilització durant les pròximes hores. A primera hora del matí s'han concentrat a Sant Fruitós del Bages des d'on han arribat tractors de diferents punts de la demarcació. Protesten contra les polítiques agràries actuals que, segons diuen, els estan fent desaparèixer. Entre d'altres qüestions, exigeixen una reducció de la burocràcia, preus justos i mesures reals per fer front a la sequera. "N'estem farts", afirma Enric Casasayas, un pagès de Manresa.

El sector primari està en peu de guerra i els ramaders i pagesos de les comarques centrals han tallat una de les principals vies de comunicació de la demarcació per "conscienciar" la població de la greu crisi que pateixen. "Ja estem al límit i volem que la gent se'n doni compte", ha explicat Casasayas, que s'ha emocionat davant d'una mobilització tan massiva arreu del país. "Quan veus que la gent es mou, emociona, avui emociona", ha dit. Aquest agricultor de Manresa alerta que darrere d'aquesta greu crisi hi ha un canvi de model de societat. "Anem cap al caos, si no podem cuidar als que tenim al costat, malament rai", ha afegit.

Entre els participants també hi ha Ramon Vilà, del Solsonès. Es queixa de la lentitud de les administracions i dels ajuts que "sempre arriben tard". A tall d'exemple, ha explicat que els ajuts de la sequera es paguen amb un any de retard. "Si has tingut una mala collita, els diners els necessitem ara i no l'any vinent", es queixa, i afirma que a Catalunya, els ajuts arriben encara més tard que a altres punts de l'Estat. D'altra banda, denuncia massa burocràcia i que els ajuts també estan "encarats cap als grans", un fet que ha portat el tancament de moltes explotacions petites. Una situació que també indigna Joan Puig, que té una granja de porcs i camps. "Si no sortim avui, ja no hi haurà temps, ens fan fer molta burocràcia i ho tenim tot en contra".

Sense relleu generacional

Per a Raquel González, pagesa d'Ardèvol, al Solsonès, cal aturar les importacions de productes de fora: "Els productors catalans hem de complir les normatives mentre que els de fora no". També es mostra molt critica amb les restriccions d'aigua per la situació d'emergència. No entén per què el sector primari ha de reduir 50% mentre que la indústria "només" un 25%.

La falta de relleu generacional és un altre problema afegit. Per González, "cada cop costa més trobar mà d'obra" i admet que aquest és un sector "molt sacrificat i t'ha d'agradar molt". Però sovint, segons remarca Laia Cornet, una jove de Santpedor de família pagesa, amb això tampoc no n'hi ha prou. De fet, ella n'és un exemple: està treballant a la universitat però ja fa un temps que està intentant engegar una granja d'ous. Després de mesos de tramitacions i documentació, assegura que cal tenir algú amb experiència en el sector per ajudar-te perquè sinó "és impossible".

Malgrat tot, assegura que també hi ha un component "sentimental", de continuar l'activitat de la seva família. Cornet creu que aquesta jornada de mobilitzacions demostra que la pagesia "està cansadíssima".

Els pagesos preveuen allargar el tall durant tota la nit i demà mobilitzar-se fins a Barcelona. Algunes empreses del territori han tallat com a mostra de suport al sector.

En directo