És important, i més en moments crítics o de conflicte, que aprenguem a cuidar-nos. Com a adults podem tenir diverses eines que ens poden ajudar en moments de necessitat de calma, de protecció o en què estem preocupats, tristos, enfadats o nerviosos per algun tema. També cal que ensenyem als nostres fills i filles a protegir-se, respectar-se i cuidar-se, perquè també viuen la realitat i poden sentir cert desemparament o preocupació excessiva davant de determinades notícies o vivències.

Com sempre diem, en la criança és bo començar sempre per una mateixa, és a dir, que si volem treballar algun aspecte amb els nostres fills i filles comencem per aplicar-nos-ho nosaltres. Si com a pares i mares ens cuidem personalment estarem transmetent als nostres infants unes eines molt valuoses per aplicar en la seva pròpia experiència vital.

Alguns consells per cuidar-nos i ensenyar a cuidar-se serien primerament la connexió amb nosaltres mateixes. Escoltem el nostre cos, les nostres emocions i sentiments. A partir d'aquesta escolta, posem nom al que sentim i respectem aquest sentiment com a vàlid. És convenient poder compartir el que sentim amb les persones que ens envolten i demanar ajuda si la necessitem. Aprendre a connectar amb nosaltres, en el món en què vivim, no és fàcil. Cal cert entrenament per parar, respirar i connectar per tal d'escoltar el que sentim. Hem de poder trobar moments i espais que permetin aquesta connexió amb nosaltres mateixes.

Cuidar-nos també vol dir que hem de fer coses que ens facin sentir bé. Sovint les presses del dia a dia i les obligacions passen per sobre de la necessitat també humana del plaer. De poder gaudir d'activitats que ens agradin pel sol fet de passar-nos-ho bé i de poder estar amb les persones que estimem i que ens reconforta la seva presència. Així, hem de buscar moments que ens aportin experiències que ens agradin i, si pot ser, amb les persones que estimem.

En aquest sentit, també és important cuidar les nostres relacions, que són les que també ens aportaran seguretat i estima. Abraçar, escoltar, compartir són accions que hem de poder portar a terme amb les persones que ens acompanyen a la vida. Intentar comprendre i sentir empatia per l'altre per tal de poder compartir de manera propera.

Saber comunicar-nos i escoltar també ens ajuda a construir espais de cura. I també és important per tal de poder expressar-nos des del que som i el que sentim. Escoltar ens aporta elements per a l'empatia, ens dona eines per aprendre a respectar opinions i posicions diferents de la nostra de manera assertiva.

Així doncs, no es tracta tant de tenir eines per resoldre conflictes o problemes, sinó que en el procés de resolució i de diàleg prenguem especial cura de nosaltres mateixes, de les persones que ens acompanyen i de les nostres i les seves necessitats.

Aprenguem a cuidar-nos i ensenyem a les nostres filles i fills que ens calen espais de cura i de compartir en moments especialment difícils o conflictius.