Un total de 890 famílies han sol·licitat aquest any a Catalunya classes de religió islàmica al departament d'Educació, que les ha denegat totes, segons dades de la Unió de Centres Islàmics de Catalunya, que ha obtingut la informació del portal de transparència de la Generalitat.

Així ho ha confirmat a Efe el coordinador-portaveu de l'Associació Musulmana contra la Islamofòbia, Ibrahim Miguel Ángel Pérez, que ha afegit que l'entitat ha facilitat una llista de possibles professors de religió islàmica avalats per la Comissió Islàmica d'Espanya.

Catalunya és una de les sis comunitats autònomes -al costat de Múrcia, Navarra, Galícia, Astúries i Cantàbria- que no imparteixen religió islàmica per la fragmentació de l'alumnat, per decisió de les autoritats o per falta de demanda, mentre que a les Balears la seva implantació a partir del pròxim curs ha obert un nou front polític amb Vox.

Catalunya és potser el cas més cridaner, ja que en aquesta regió es concentra el major nombre de musulmans a Espanya i, segons dades de la Unió de Comunitats Islàmiques d'Espanya (Ucide), hi ha registrats 85.842 alumnes que professen aquesta religió, la segona amb major nombre de fidels (1.946.300, segons les últimes dades) després de la catòlica.

Fonts del departament d'Educació de la Generalitat han reconegut a Efe que no s'està impartint aquesta assignatura en els centres públics tot i ser un dret recollit en els acords de cooperació entre l'Estat espanyol i tres de les confessions de notori arrelament (jueus, evangèlics i musulmans).

"Nosaltres tenim una perspectiva més àmplia d'aquesta assignatura i apostem per una matèria que se centri en la cultura de les religions, que tingui una mirada transversal del conjunt de les religions i els valors positius comuns i que no sigui ni dogmàtic ni adoctrinador", han apuntat.

Asseguren que estan en converses amb representants de les comunitats musulmanes perquè es pugui oferir l'assignatura en els centres públics, però des d'una perspectiva professional i amb un enfocament que no sigui dogmàtic.

La responsabilitat que s'ofereixi o no l'assignatura de religió islàmica a les escoles públiques no recau exclusivament en les institucions. El desconeixement de molts pares, la manca de preparació dels candidats a professors i la creença d'alguns que opinen que la classe de religió islàmica s'ha de donar en àrab no ajuden a l'hora de materialitzar aquest dret.

Així ho explica a Efe el president de la Comunitat Islàmica de Parets de Vallès (Vallès Oriental), Ismael Mohamed, que lamenta que tot i que a Catalunya s'estima que hi ha més de 80.000 alumnes musulmans, en una recent recollida de signatures per exigir aquest dret només van aconseguir-ne 350.

"Hi ha un cúmul de problemes: d'una banda, moltes famílies no coneixen els seus drets, hi ha d'altres que no entenen que es pugui explicar la religió islàmica a les escoles en castellà o català i hi ha professors que, encara que tinguin la carrera de Magisteri, no la tenen convalidada a Espanya o, en el cas de Catalunya, no tenen un bon nivell de català", resumeix.

Múrcia, amb 18.512 alumnes, Navarra (4.016), Galícia (2.161), Astúries (860) i Cantàbria (592) tampoc compten amb aquesta assignatura en els centres públics, ni amb professors per impartir-la.