Les claus per superar el primer dia d'escola

Aquests són els consells que necessites per superar satisfactòriament els primers dies de curs

Dues dones acompanyen tres infants a l'escola

Dues dones acompanyen tres infants a l'escola / El Periódico

Redacció

La tornada a l'escola està a punt d'arribar i, per alguns nens, l'inici del curs escolar és sinònim d'alegria perquè es retrobaran amb els seus amics, professors i aprendran coses noves. Per uns altres, el primer dia de classe i més quan és el seu primer any, implica angoixa i nervis que moltes vegades els pares no saben molt bé com gestionar.

És per aquest motiu que es poden seguir unes pautes per afrontar aquest moment ple de canvis, tan important tant per al nen com la família. Seguint els consells de la web 'Mestra de cor', el procés es pot viure de forma més natural, amb il·lusió i benestar, en lloc de com un moment traumàtic de separació i ansietat.

Com afrontar el primer dia d'escola?

La importància de l'autonomia

A la web 'Mestra de cor', s'explica la importància que els nens tinguin afermats uns certs aspectes de la seva autonomia abans de començar l'escola i que hagin adquirit alguns hàbits com per exemple:

  • Control d'esfínters: Que sàpiga anar al lavabo sol, canviar-se la roba i netejar-se.
  • Menjar sol: No ha de saber utilitzar el ganivet, però és aconsellable que sí que sàpiga agafar la forquilla, la cullera i beure del seu got.
  • Saber vestir-se: Li serà útil a l'hora de posar-se la bata o la jaqueta, per exemple.

Parla de l'escola amb emoció i emfatitza els aspectes positius d'estudiar

Serà molt positiu que li parlis al teu fill de l'escola com un lloc agradable al qual anar és interessant. Així, generaràs sensació de positivitat entorn aquest procés. Per tant, el més adequat és que parlis de l'escola amb entusiasme i alegria. "Comentar-li coses com 'coneixeràs altres nens', 'estaràs molt a gust, 'aniràs a l'escola com els nens grans, dibuixaràs molt...'", aconsella la psicòloga infantil Bàrbara Zapico en la web 'Business Insider'.

Si opten per dir-te "però no estaré amb tu", has de continuar amb aquest reforç positiu. "Davant aquests casos, per exemple, pots indicar-li: "però després em veuràs i em podràs explicar un munt de coses i jo podré explicar-te'n d'altres", suggereix Zapico.

Període d'adaptació

Els nens necessitaran un període d'adaptació per acostumar-se a la rutina escolar. És probable que els primers dies la jornada se'ls faci molt llarga, sobretot si es queden en el menjador. Per aquest motiu, tracta que tingui un horari flexible, començar amb jornades més curtes que puguis anar prolongant a poc a poc fins que es vagi adaptant.

Fes-lo que t'ajudi amb els preparatius

Abans de començar l'escola, s'ha de preparar tot allò que necessitaran per a la rutina: ja sigui triar la seva motxilla, folrar els llibres o decidir el color de la seva bata. El nen pot ser conscient i implicar-se en tot el procés que se segueix abans de l'inici escolar.

La rutina que han seguit a l'estiu, canviarà completament al setembre. És per això que ara ja és bon moment per avançar l'hora d'anar-se'n a dormir i de menjar, per exemple. Perquè el canvi no sigui tan dur, és aconsellable que comenci una mica abans a adquirir unes certes rutines que es vegin afectades per l'inici del curs escolar. El petit ja en tindrà prou amb totes les novetats que succeiran en la seva vida fora de la llar, per la qual cosa serà aconsellable que dins de casa, les rutines es modifiquin el menys possible en la seva primera etapa escolar.

Familiaritza'l amb l'escola

Abans de trepitjar l'escola per primera vegada, és important que sàpiga què és, per què va i a què. En aquestes últimes setmanes d'agost, pots intentar que es familiaritzi amb l'escola abans que entri i que entengui que aquest procés forma part de l'etapa en la qual està, la infància.