Protecció Civil de la Generalitat manté l'alerta del Pla Especial d'Emergències per risc de Vent a Catalunya VENTCAT per les fortes ventades fins a la propera matinada.

Segons la nova actualització del Servei Meteorològic de Catalunya, durant el darrer període d'avui (al vespre i fins a la matinada) es manté la previsió que l'episodi de vent afecti pràcticament la totalitat de Catalunya, amb ratxes que poden superar els 90 km/h a excepció del quadrant est.

Les possibles afectacions es donaran de manera més lleu al Pirineu i Prepirineu i amb més intensitat a la zona de la Catalunya Central, on es veurà especialment afectada la comarca de l'Anoia. A les Terres de l'Ebre és preveu una especial incidència a les comarques del Baix Camp i el Tarragonès.

El telèfon d'emergències 112 de Catalunya ha rebut 667 trucades per 490 incidències relacionades amb el vent fins a les 18 h. La majoria de trucades han estat per risc estructural, obstacles a la calçada i cap d'elles de gravetat. Per comarques, el telèfon 112 ha rebut 194 trucades des del Baix Camp, 167 del Barcelonès i 115 del Tarragonès.

D'aquestes trucades, els Bombers de la Generalitat han rebut, entre les 00 hores d'aquesta matinada i les 18 hores d'aquesta tarda, 239 avisos relacionats amb el vent. Els avisos es concentren a les comarques del Camp de Tarragona. En la majoria de casos han estat requerits per arbres caiguts o a punt de caure, o per revisar i assegurar algun element d'edificis o de la via pública com antenes, cartells, rètols, cobertes, plaques o algun fanal.

Durant la tarda els Bombers també han estat treballant en diversos incendis de vegetació al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre. El vent afavoreix la seva propagació i dificulta les tasques d'extinció.

Així treballen en l'extinció d'incendis a Constantí, a la zona de la Ferrarota i a la zona del Polígon Industrial, a Nulles, a un camí de la pedania de Bellavista, al polígon industrial de Tortosa i a una zona d'arrossars d'Amposta. Tots aquests incendis evolucionen favorablement.

A Valls, els Bombers de la Generalitat han estat alertats d'un altre incendi forestal a les 16.06 hores, a una zona de canyes, al camí dels Molins. Els Bombers, amb 14 dotacions, treballen per evitar la propagació d'un dels flancs cap a nuclis habitats i també cap a una benzinera, tot i que en aquesta zona ja ho tenen estabilitzat.

El SMC ha informat de les següents ratxes màximes (km/h) registrades fins ara:

El Perelló (Baix Ebre) 112

Mas Barberans (Montsià) 106,2

Mont-Roig Camp (Baix Camp) 105,8

Vendrell (Baix Penedès) 94,3

D'altra banda, la carretera BV-4042 (pk 17-21) a Guardiola de Berguedà es troba tallada al trànsit en ambdós sentits a causa del vent.

Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució en els desplaçaments i a l'exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l'efecte del vent. A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.

Eviteu els desplaçaments que no siguin imprescindibles i recordeu que hi ha restriccions de mobilitat per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de covid-19 al territori de Catalunya.

Es recomana prestar atenció a l'evolució meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.