Els termòmetres han fregat aquesta tarda de dijous els 40ºC al Bages amb màximes de fins a 39,4ºC a Cardona i 39,2ºC a Artés, dues temperatures que s'han col·lat entre les més altres de Catalunya. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, el registre més alt del dia s'ha viscut a Gurb (39,9ºC) i el segon, a Lleida (39,8ºC). Darrere seu ja apareix la dada de Cardona i les de Sant Romà d'Abella (39,2ºC), Artés, Organyà (39,1ºC), Vilanova de Segrià (39,1ºC), Tremp (39,1ºC), Solsona (39,1ºC) i Gimenells (39,1ºC).

Aquests pics s'han assolit cap a 2/4 de 5 de la tarda. Ara bé, a les 3, la calor ja era molt forta al Bages. Per aleshores, Artés tenia la segona màxima més alta, de 39,1ºC, i només era superada pels 39,6ºC de Gurb.

Davant d'aquest episodi de forta calor, la Generalitat ha activat el nivell 3 del Pla Alfa per risc d'incendi (perill molt alt) i en conseqüència ha tancat els accessos del Parc Natural de Montserrat. També hi ha avís per altes probabilitats de foc a diversos municipis de la comarca del Bages, com són: Artés, Avinyó, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, el Pont de Vilomara i Rocafort, Marganell, Monistrol de Montserrat, Mura, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet i Talamanca.

Demà, encara més calor

Si avui ha estat un dia calorós, demà encara ho serà més. Els termòmetres continuaran pujant amb unes màximes que seran lleugerament més altes de manera general, però sobretot al litoral i prelitoral de Girona. A partir del dissabte la temperatura anirà reculant.

Divendres, encara més calor Redacció

Els Bombers es concentren en evitar incendis simultanis

Amb aquesta situació de màxim risc, els Bombers estan reforçant la seva dotació habitual de guàrdia diària a nivell de comandaments, al Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) i als Parcs de Bombers professionals. Igualment s'obriran els Parcs de Bombers Voluntaris de les zones amb més risc d'incendi forestal i es reforçaran les guàrdies del Grup de Suport Operatiu (GROS), de les Sales regionals de Control i de la Sala Central de Bombers, ubicada a les instal·lacions de Cerdanyola del Vallès. L'estratègia dels Bombers consistirà a concentrar els seus esforços a evitar la simultaneïtat d'incendis, amb atacs inicials molt contundents.

Més incendis que fa un any

El Departament d'Interior destaca la situació "difícil i intensa" de la setmana passada i assegura que només el mes de juliol els Bombers de la Generalitat han atès 535 per incendis (155 estrictament forestals) pels 291 atesos el juliol del 2020. Des de principis del 2021 i fins al 20 de juliol, els Bombers han treballat en 3.704 incendis de vegetació, el doble que l'any passat durant el mateix període, quan es va treballar en 1.858.

Et pot interessar:

Crida a la "corresponsabilitat"

Per tot plegat, el Departament d’Interior fa una crida a la "corresponsabilitat" i Protecció Civil recomana no fer rutes ni sortides al medi natural aquests dies i demana no llençar burilles ni fer servir barbacoes no autoritzades. Segons dades d'Interior, el 42% dels incendis forestals de les últimes setmanes han estat fruit d'una negligència, com el de Llançà. L'any passat els incendis intencionats o fruit de negligències van suposar un 54% del total.